Først ut med MOOC blant privatistskolene

ÅPENT ONLINE KURS: Pernille Vidje (24) gledet seg til å delta på Sonans utdanning sin første MOOC  (Foto: Creative Commons/ Sonans utdanning)

Først ut med MOOC blant privatistskolene

Mandag arrangerte Sonans utdanning sin første MOOC (Massive Open Online Course). Foreløpig har hele 600 personer meldt seg på gratiskurset i matematikk.

Mens de fleste var opptatt av kommunevalget mandag kveld, holdt Sonans utdanning sin aller første MOOC. Sonans er den første privatskolen i Norge til å kaste seg på trenden som allerede er brukt av blant annet NTNU og flere norske universiteter og høgskoler.  

Først i bransjen

– Vi er stolte av å være den første tilbyderen av MOOC i vår bransje. Pågangen har vært over all forventning, forteller strategi- og markedsdirektør i Sonans utdanning, Marit Aamold Sundby, i en pressemelding.

Mandagens kurs var en mini-MOOC i matematikk.
Ifølge ferske tall fra Utdanningsdirektoratet, har landets tiendeklassinger aldri før gått ut av ungdomsskolen med dårligere snitt i matematikk. I 2015 lå snittet på 2,9.

– Sonans har fått gode tilbakemeldinger på interne webinarer vi har hatt i matematikk. Vi ønsker at flere skal få nødvendige mattekunnskaper og tilbyr derfor nå gratis matteundervisning til alle som ønsker det via MOOCen, sier Aamold Sundby.

Åpent for alle 

MOOC er fleksible nettkurs som er gratis og tilgjengelig for alle. I følge utdanning.no ble MOOC startet med et ønske om å gjøre utdanning tilgjengelig for alle uavhengig av livssituasjon, økonomi og geografisk lokasjon. Nettstedet skriver videre at MOOC gjerne kjennetegnes av at de foregår på nett, ikke har noen formelle opptakskrav og har et ubegrenset antall studenter.

– Kurset er for alle som ønsker å delta. Blant de påmeldte ser vi alt fra videregående elever til den eldre garde som ønsker seg mer kompetanse på området, informerer Aamold Sundby.

Spent "student"

Pernille Vidje (24) deltok på kurset. Klokken seks mandag kveld var hun og 600 andre logget på GeoGebra-kurset for halvannen times undervisning. Hun var spent i forkant av gårsdagens kurs.

– Jeg synes det er et fantastisk tilbud. Jeg er over gjennomsnittet interessert i emnet og gleder meg til å delta. Jeg er veldig spent på hvordan kurset blir, sier 24-åringen som til daglig også jobber med å besvare spørsmål på chat på sonans.no. 

Sonans sin MOOC er lagt opp slik at det skal være praktisk og svært enkelt å delta. Læreren underviser og deler skjermbilde. Deltakerne lytter og ser. Det er mulig å delta via pc, mac og nettbrett, skriver Sonans i pressemeldingen. Det eneste deltakerne trenger er tilgang til et trådløst nettverk samt headset.