Går vekk fra digitalt stoff

IKT-SERVICEFAG: Yrkesfaget for VK2 har hatt en definert en fagplan, men ingen lærebøker. Dette ville lærebokforfatter Arne Jansen gjøre noe med. (Illustrasjonsfoto: Pixabay)

Går vekk fra digitalt stoff

Valgfaget Ikt-servicefag for VK2 har eksistert siden 2008, men frem til nå har det ikke eksistert en eneste tilgjengelig bok for pensumet. 

– Forlagene har tidligere ekskludert ikt-servicefag. Dette sier Arne Jansen. 

Forfatteren av tre nye pensumbøker - de første av sitt slag, kan fortelle at VK2 yrkesfaget Ikt-servicefag har eksistert siden 2008. Men at det først er nå det er laget skolebøker for faget.

Lærere har måttet lage egne oppgaver, og elevene var nødt til å finne stoffet selv.  

Kan bli krøll

I de syv årene faget har eksistert, har det vært definert en fagplan, men ikke læremidler. Det er derfor opp til hver enkelt skole å tolke innholdet. Eksamen blir laget i forhold til skolen, og da mener Jansen det er en fordel at alle elevene som går på linjen har lest samme pensum.

Selv om stadig flere beveger seg mot å lese e-bøker, går Jansen motsatt vei. Han ser behovet for fysiske bøker i faget, og har derfor skrevet tre lærebøker som tar for seg teamene bruker- og driftsstøtte, drift og vedlikehold, og virksomhetsstøtte; som er en del av fagplanen til Ikt-servicefag.

Det er valgfritt å kjøpe bøkene, men Jansen mener at lærebøker i faget kan gjøre skolehverdagen litt enklere for elevene.  

– Lærebøker fungerer som en form for pensumregulering. Når forlagene lager lærebøker blir de ofte brukt, og danner derfor pensummalen. Når det ikke finnes lærebøker kan det resultere i forskjellig undervisning, forteller Jansen.

Et serviceyrke

Ikt-servicefag tilbys innen utdanningsprogrammet Service og samferdsel, og leder frem til et fagbrev. I Norge er det 58 videregående skoler som tilbyr retningen.

I Ikt-servicefag er det ifølge Jansen viktigere å ha sosiale antenner og pedagogiske evner, enn peiling på å skru på maskiner og kode data. 

– I boken er det et stort fokus på at det er et serviceyrke, og at det er andre som trenger maskinene for å få gjort jobben. Det er en viktig tjeneste, sier han. 

Skole Og Utdanning