3D I SKOLEN: HP Sprout Pro skal bidra til å gi lettere tilgang til 3D og VR i undervisningen. (Foto: HP)

3D I SKOLEN: HP Sprout Pro skal bidra til å gi lettere tilgang til 3D og VR i undervisningen. (Foto: HP)

HP: Digitale skoleverktøy på solide pc-er

Med oppdatert skoleprogramvare og spesialtilpassede pc-er og hybrider vil HP skape mer samarbeid i skolen. 3D og VR står også på timeplanen.

Godt timet til den store Bett 2016-konferansen i London nylig – om utdanning og teknologi – lanserte HP nye datamaskiner og oppdatert programvare myntet på utdanningsvesenet.

Mens forskere og skolefolk – også skandinaviske – var samlet i London for å drøfte blant annet om mobiltelefoner hemmer eller fremmer læring, var HP ute med et budskap om at selskapet kan tilby verktøy som inviterer til mer samarbeid i skolen.

– Hos HP mener vi at enhver student skal gis mulighet til å bli et skapende individ og ikke et «standardprodukt» av et system, sier Andreas Augdahl. Han er salgssjef for offentlig sektor og ansvarlig for utdanningsmarkedet i HP Norge.

– HP ser det som sin oppgave å gi lærere og studenter verktøy som gjør læreopplevelsen unik, slik at studentene får utnyttet mulighetene som ligger i fleksible og dynamiske løsninger som inviterer til samarbeid, sier Augdahl.

HP mener også at teknologien kan brukes til bedre personlig tilrettelagt undervisning.

3D i klasserommet

Et av de mer særegne produktene som HP retter mot utdanningsmarkedet, er den oppdaterte Sprout Pro, som også vil markedsføres mot bedriftsmarkedet. HP Norge viste frem en tidlig versjon av maskinen i fjor, men nå kommer en forbedret Pro-modell.

Sprout-konseptet er en slags kombimaskin – en pc integrert med tegnebrett, projektor og 3D-skanner. Maskinen er designet både for bedrifts- og utdanningsmarkedet.

I skolen bidrar det audiovisuelle grensesnittet til at undervisningen kan tilrettelegges spesielt for hver enkelt elev.

Foruten 3D-kamera inneholder armen over skjermen også en projektor som kan vise bilder på matten som ligger på skrivebordet foran skjermen.

Man kan ta bilde av objekt på matten, for eksempel en kaffekopp, hvorpå det blir vist en 3D-versjon av koppen på skjermen. 3D-modellen kan i neste omgang snus, vris, vendes, redigeres, fargelegges, forstørres og forminskes med fingerstyring via matten. 3D-bildene kan også eksporteres til 3D-programvare, som i sin tur kan kjøre ut data til en 3D-skriver.

Sprout Pro inngår i HPs bestrebelser på å gjøre det enkelt å ta i bruk «virtual reality» – simulert virkelighet – og «augmented reality» – virkelighet tilført digital sanntidsinformasjon – i skolen.

Maskinen er bygd over Intels nyeste Skylake Core i7-prosessor, har Nvidia Geforce GT945A-grafikkprosessor, én terabyte lagringsplass og åtte gigabyte internminne.

HP regner med å få maskinen i salg i Norge i mai. Prisen er ikke fastsatt, men blir trolig liggende på rundt 20.000 kroner pluss mva.

Utdannings-bærbare

HP lanserer nå også en oppdatert generasjon av bærbare pc-er, hybrider og nettbrett spesialtilpasset skoleverket. Produktene hører hjemme i HP Education Edition-familien, forkortet EE.

Man vil se ved første øyekast at dette er datamaskiner bygd for å tåle en støyt. Felles for dem er også at de ifølge HP har batterikapasitet som skal vare hele skoledagen.

Skoleprogramvarepakken, HP School Pack 2.0, er foreløpig ikke oversatt til norsk, men HP Norge vurderer å oversette løsningene som HP har rettighetene på, som for eksempel HP Class Room Manager, opplyser HP Norge til Computerworld.

Pakken byr blant annet på opplæring i programmering og koding, som kommer for fullt i norsk skole nå, også på barnetrinnet.

Pakken inneholder dessuten en skybasert app som ifølge HP forenkler it-administrasjon for skoler med begrensede it-ressurser.

Blant de nye maskinene er HP Probook 11 G2 Education Edition, en bærbar pc med kraftig gummiert beskyttelse mot skraping og støt. Den har mer enn 10 timers batteritid, kjører Windows 10 og kan bestilles med berøringsfølsom skjerm som opsjon.

HP x360 319 G2 PC Education Edition er en hybrid som kan brukes både i vanlig pc-modus, som nettbrett, liggende flatt og satt opp som «telt». Den kan bestilles med Intel Celeron eller Pentium-prosessor og har lagringsplass på opptil 256 gigabyte.

Skole Og Utdanning