Laptop dominerte skolestartsalget

Laptop dominerte skolestartsalget

Små, kraftige bærbare vant suverent over minibærbare i skolestartsalget. - Kundene er lei den dårlige ytelsen, sier Svenn Aage Lysebo i Netshop.

Søkestatistikk for august fra den franske prissammenlikningstjenesten Twenga viser at små, men kraftige bærbare pc-er var de klart mest populære modellene i skolestartsalget.

Selskapets søkeresultater for 14 000 bærbarmodeller fra 460 nettbutikker viser at slike pc-er var tre ganger så populære som minibærbare modeller, såkalte netbooks.

Funnene blir bekreftet av norske nettbutikker og kjeder. En av dem er Netshop, som selger merkbart flere vanlige bærbare.

- I fjor sto netbooks for cirka 60 prosent av salget, i år er det under 10 prosent. Kundene er lei den dårlige ytelsen på netbook-modellene, sier Svenn-Aage Lysebo i Netshop.

- Lei av dårlig ytelse

Svenn-Aage Lysebo forteller at skolestartsalget for Netshop gikk som forventet.

- For vår del er vi fornøyd med salget i de av bærbare og stasjonære pc-er, sier han.

- Men generelt er det litt slapt om dagen. Spesielt tv-salget er litt svakere enn forventet. Vi merker enorm etterspørsel etter Ipads, men det har nok ikke så mye med skolestart å gjøre.

I Twengas søkestatistikk var de mest populære pc-ene utstyrt med 4 gigabyte minne, mellom 260 og 500 gigabyte harddisk og 13- eller 15-tommers skjerm. Acer Aspire 5732 og Dell Inspiron N5010 var de mest populære modellene.

Hos Netshop var 15,4-tommers skjerm, harddisk på mellom 320 og 500 gigabyte og bluray-spiller i dyrere og mer avanserte modellene er de mest etterspurte spesifikasjonene. Modeller fra Acer og HP var blant de mest populære pc-ene.

- 3 990 og 4 990 kroner er prispunktene for volumsalget. Bærbare til over 10 000 kroner, som vi tradisjonelt har vært sterke på, var et veldig svakt marked i fjor. Men vi ser nå at også dette segmentet begynner å ta seg kraftig opp igjen, sier Lysebo.

Vaio-suksess for Elkjøp

André Hesselroth, salgssjef i Elkjøp Norge, er veldig fornøyd med salget i august, som fortsatte å øke fra rekordåret 2009. Han forteller at kjeden selger flere avanserte minibærbare med bedre ytelse og batterikapasitet. I fjor gikk det mer av de aller rimeligste modellene.

- Forbrukere ønsker ikke bare en liten maskin å ha med seg rundt til kun nettsurfing, de skal også se film på den og kanskje også ha muligheten til å kjøre spill. Denne trenden ser vi også på bærbare i 15-tommerssegmentet hvor vi selger desidert flest maskiner.

Hesselroth mener flere forbrukere har fått øynene opp for Intels nye i3- og i5-prosessorer, som blant annet gir økt multimediaytelse. Harddiskstørrelse og minne er forholdsvis likt på de fleste maskinene i 15-tommerssegmentet.

- Men vi ser nå økt salg av modeller med 640 gigabyte harddisk og 6 gigabyte minne, sier han.

Elkjøp har også hatt en god økning i Mac-salget. I sommer lanserte butikkjeden i tillegg Sonys Vaio-maskiner, noe som ifølge Hesselroth har vært en kjempesuksess.

Mer Apple hos Expert

Også Expert økte skolestartsalget fra i fjor. Også her er vanlige bærbare pc-er med 15 tommers skjerm den store volumvinneren.

- Vi har solgt noe færre netbooks enn i fjor. Det er tydelig at kundene har skjønt at de kan være fine å ha i sofaen, men ikke er fullt så godt egnet til skolebruk, ier butikkjedens kategoridirektør Pål Trudeng.

Han mener design blir viktigere og viktigere.

- Spesifikasjonene har blitt såpass gode helt ned på entrynivå og prispunkter på under 5 000 kroner. Harddisk og minne er fremdeles viktig, men også kraftigere prosessor og skjermkort blir etterspurt, sier han.

De mest etterspurte pc-ene hos Expert er modeller fra HP, Asus og Acer. Trudeng trekker også frem Mac som et økende segment.

- Her går det stort sett i de vanlige Macbook-maskinene. Det skyldes at de har fått en litt mer fornuftig pris og er mer konkurransedyktige mot andre modeller.

- Kjøper seg mer kraft

Også hos Komplett.no gikk det i august mest bærbare med 15 tommers skjerm, bra disk og god grafikk.

- Jeg har ikke lyst til å utpeke noen vinnere, men det har vært jevnt bra. Det virker som studentene kjøper seg litt mer kraft. Midrange-modeller har det gått veldig mye av, sier Anton Hagberg i Komplett.no.

Acer, HP og Asus er de tre største produsentene.

- Dette er veldig avhengig av enkeltkampanjeprodukter, men det virker som om spesielt Acer har truffet veldig bra, sier han.

Hagberg er ellers godt fornøyd med skolestartsalget, og karakteriserer august som "svært bra" for Komplett.no. I løpet av måneden økte nettbutikken direktesalget med 23 prosent sammenliknet med i fjor.

- Vi har kjørt en del aggressiv markedsføring og prising enn tidligere. Det store slaget som står foran oss nå er å gå de grønne og oransje litt hardere på klingen, sier han.

Skole Og Utdanning