Ny fildelingsside vil hjelpe studenter å dele lærebøker

Ny fildelingsside vil hjelpe studenter å dele lærebøker

Venter anklager om piratkopiering fra forleggerbransjen.

Bittorrent-siden TorrentMyBooks drives av to universitetsstudenter, og deres mål er å skape verdens største bittorrent-indeks av skole- og utdanningsbøker, skriver Ernesto hos TorrentFreak.

LES OGSÅ:

Åtte nye funksjoner i uTorrent

Presset til å stenge

En tilsvarende fildelingsside ved navn TextBookTorrents tiltrakk seg i 2008 flere titalls tusen studenter som var ute etter å spare mange penger på dyre lærebøker. Etter hvert som populariteten økte, begynte media og forlagene å legge merke til siden, noe som førte til at eieren fikk en rekke krav om å stenge den, sammen med trusler om straffeforfølgelse. Siden ble til slutt stengt senere samme år.

Nå har to studenter gått i gang med å fylle vakuumet etter TextBookTorrents, som på sitt mest hadde over 70 000 medlemmer og over 20 000 brukere som delte filer til enhver tid, skriver TorrentFreak.

Hensikten med TorrentMyBooks er å være et sted der folk fritt kan dele alle slags bøker, men med lærebøker som hovdefokus. Foreløpig er det bare litt over hundre torrents listet på nettsiden, men grunnleggerne håper det skal være tusenvis av titler tilgjengelig snart.

LES OGSÅ:

Enkelt å dele filer med Opera 10.10

Tvinges til å kjøpe bøker

Motivasjonen for å lage fildelingsnettstedet stammer fra personlige erfaringer fra universitetet, forteller den ene av grunnleggerne til TorrentFreak.

- Et semester skulle jeg ta et kurs i kunsthistorie og måtte kjøpe en lærebok som kostet omtrent 150 dollar (980 kroner). Da jeg ved semesterets slutt skulle selge boken tilbake til bokhandelen, ble jeg fortalt at den var utdatert og at de ikke kunne kjøpe den tilbake, forteller han.

- Jeg ble sjokkert over at en historiebok kunne gå ut på dato. Hvordan kan en bok om kunstens historie forandre seg så mye at man trenger en ny utgave? Den eneste grunnen jeg kan komme på, er at forleggerne har monopol og kan tvinge studenter til å kjøpe en ny utgave, sier TorrentMyBooks' medgrunnlegger til TorrentFreak.

LES OGSÅ:

Disse tar over etter The Pirate Bay

Moralske spørsmål

- Det moralske spørsmålet ved dele bøker som torrents er ikke klart definert. Du kan ikke egentlig sette en pris på det å dele kunnskap, det er grunnen til at de fleste biblioteker er gratis. Jeg har heller ikke noe imot å betale for bøker, men forleggerne utnytter studentene på en måte jeg ikke synes er riktig, sier han til TorrentFreak.

Når det gjelder lovligheten av den nye siden, vil grunnleggerne nok måtte regne med både anklager om piratkopiering og juridiske trusler omkring deling av opphavsrettsbeskyttet materiale, sett i lys av medfarten TextBookTorrents fikk for noen år siden. Til sitt forsvar skriver TorrentMyBooks på sine nettsider at filene på siden ikke inneholder noen data som kan beskyttes av opphavsrett, og at det kun er snakk om lenker til såkalte bittorrent trackere. Dette er det samme prinsipielle argument som for eksempel Pirate Bay og andre bittorrent-sider benytter seg av.

- Vi må ta de juridiske konsekvensene med i betraktningen, men vi er like fullt bestemt på å lage kilde nummer én for bøker, hevder eierne av webstedet overfor TorrentFreak.