- Skrekkvarsler om mobilvirus er ren markedsføring

- Skrekkvarsler om mobilvirus er ren markedsføring

Virus på mobilen blir den nye store trusselen, advarer sikkerhetsselskaper. Uriktig og oppblåst påstand, mener Sony Ericsson.

Den største veksten av sikkerhetstrusler i 2006 vil være innen mobilvirus, tror sikkerhetsselskapet McAfee. De har regnet seg fram til at antallet forekomster av destruktiv programvare rettet mot mobile enheter vil nå 726 innen slutten av 2006. Anslaget for 2005 ligger på 226.

- Mobile enheter får økt oppmerksomhet i miljøene som lager virus. Etter hvert som mobilt utstyr blir mer utbredt, blir de også et større mål, sier Craig Schmugar, forskningsleder i McAfee Avert Labs, til news.com.

Problemet blir større av at brukerne er uinteressert i å legge inn sikkerhetsprogramvare på mobilt utstyr, tror han. Den generelle oppfatningen er at det er mindre sannsynlig å bli rammet av mobil-angrep enn av pc-angrep.

Avfeier trusselen

Men advarslene fra McAfee, og selskaper som Pointsec, et selskap spesialisert på sikkerhetsprogramvare for mobile enheter, stemmer dårlig med virkelighetsbildet blant mobilprodusentene.

- Vi har ikke sett en eneste reell trussel. Har du en vanlig mobiltelefon, er det ingen grunn til bekymring, sier Per Alksten, nordisk markedssjef i Sony Ericsson.

Han vedgår at dette kan endre seg, dersom man i større grad tar i bruk åpent tilgjengelige plattformer på mobiltelefonene, og nevner at Symbian S 60 har vært gjenstand for et fåtall slike angrep.

Men generelt er mobiltelefoner godt beskyttet, mener Alksten.

- Vi overvåker dette markedet nøye, og jeg tror ikke man skal overdrive truslene. Mobiltelefoner er mindre utsatt, rett og slett fordi kunnskapen om programvaren i telefonene er langt mindre utbredt enn for eksempel om Windows.

- Hva synes du da om den type advarsler som McAfee går ut med?

- Det er regelrett markedsføring for dem.