Skriver ut kretskort

Skriver ut kretskort

Seiko Epson har utviklet blekk-teknologi som kan halvere prisen på kretskort i mobiltelefoner og bærbart datautstyr.
I den nyutviklede Seiko Epson-metoden brukes blekk til å tegne de strømførende linjene på kretskortene hvor andre komponenter plasseres. Metoden, som ventes å være kommersielt tilgjengelig i 2007, kan halvere produksjonskostnadene for kretskort.

Det spesielle blekket legges på i flere lag, med én type "blekk" som er strømførende og én type som isolerer. Dråpene på det ledende blekket varierer i størrelse fra ti nanometer til flere titalls nanometer i diameter. Det betyr at Seiko Epson med sin nye metode kan lage kretskort som er like små som dagens kretskort.

Den nye metoden er mye enklere enn eksisterende standardmetoder for å lage kretskort. I dag lages kort ved å etse kobber bort fra en isolerende plate. En av fordelene ved Seiko Epsons metode er at den ikke krever et mønster som legges oppå kretskortene.

I tillegg til sølv-basert blekk, kan kretsene tegnes opp med aluminium, nikkel og magnesium. Det isolerende blekket lages av et organisk materiale Seiko Epson ikke vil røpe innholdet i.

Prosessen har mange likhetspunkter med teknologien Seiko Epson har tatt fram for å lage store OLED-skjermer (Organic Light Emitting Diode). I mai laget selskapet en OLED-skjerm som er 40 tommer, målt diagonalt over skjermen.

Ifølge IDGs nyhetstjenester vil Seiko Epson begynne å "skrive ut" skjermer i 2007, omtrent samtidig med at selskapet regner med å "skrive ut" kretskort.