Skype-stopper møter norsk motbør

Noen vil tjene seg rike på å stoppe bruken av Skype og lynmeldinger. Men norske kroner får de trolig lite av.

Amerikanske Verso Technologies mener de har en super forretningsidé som markedsføres overfor teleoperatører. Det er et filter som skal stoppe Skype, streaming-medier og lynmeldinger.

 

Troen, eller håpet, er at teleoperatørene er møkka lei av Skype og andre tjenester som bruker mye båndbredde uten at operatøren tjener en dollar på det. Samtidig truer disse gratistjenestene operatørenes egne ip-telefoni-tjenester.

 

- For mobiloperatørene kan nedsida være kjempehøy hvis du klarer å putte Skype på mobilen, sier analytiker Harald Wium Lie til Computerworld.no.

 

Grunnen er at en så stor del av inntektene kommer fra tale. Mange mobiloperatører har over 80 prosent av inntekter fra taletjenester. Det er disse inntekter som blir satt i spill ved innføring av Skype eller andre VoIP-tjenester på mobilen.

 

I den forbindelsen er det interessant at Ipdrum i morgen lanserer nettopp en slik tjeneste. Men Wium Lie har likevel liten tro på at noen tør å filtrere bort noen av de mest brukte tjenestene på nettet.

 

Redusert internett

 

- Når du begynner å diskriminere på pakkene, selger du ikke full tilgang lenger. Da selger du en redusert versjon av internett. Du risikerer å gjøre deg veldig upopulær blant sluttbrukere, sier han.

 

Informasjonssjef Arild S. Johannessen i Telenor forteller at dette høres helt uaktuelt ut for Telenor.

 

- Vi har den båndbredden vi trenger og vi får snart enda større rør. Vi har også et annet hovedprinsipp. Vi legger oss ikke opp i hva kunden bruker internett til. Det eneste tilfellet der vi har tatt en redaktørrolle på nettet er i forhold til barneporno.

 

Vil ikke lykkes 

 

Tele2-sjef Henrik Müller-Hansen er like bastant:

 

- Proprietær teknologi som begrenser og forminsker et produkt som eksempelvis Skype tror jeg ikke vil lykkes. Når man forsøker å styre kunden, får man flere misfornøyde kunder enn fornøyde.