Helt på kanten

RESPONSTID: Selvkjørende biler er et godt eksempel på at ikke all databehandling kan skje i skyen. Faktisk vil over 50 prosent av databehandlingen om noen år skje utenfor de store datasentralene – på kanten. (Foto: Istockphoto)

Helt på kanten

KOMMENTAR: For mindre enn ti år siden kranglet vi drabelig om nettskyen bare var et forbigående fenomen eller fremtidens dominerende leveranseform av it. Nå vet vi svaret, pilene peker opp, opp, opp mot skyen. Men digitalisering krever mer, også skyen har møtt sin motpol.

Vil du fortsette å lese, velg et av alternativene nedenfor

  • Logg inn!

    Du har abonnement og er registrert som bruker.

  • Har abonnement!

    Du har abonnement, men ikke registrert deg.

  • Bestill abonnement!

    Digital tilgang er inkludert i alle våre abonnement.

Vi pleier å si at it beveger seg som en pendel: først hit, så dit og deretter tilbake til utgangspunktet. Men analogien er ikke så god. Riktignok spiste pc-er og lokale servere seg inn på stormaskiners områder, men de har aldri gjort stormaskiner overflødig. Statistikkene viser at mobile enheter har nok spist en del av pc-ene, men jeg skriver denne teksten fortsatt på en pc, ikke på min Ipad, og det gjør de fleste. En bedre analogi for utviklingen er at den er som å gå i trapper: høyrefot, venstrefot, høyre igjen – men retningen er entydig, oppover. Så hvor skal skytjenestene møte sin overmann og bli spist opp?

De voldsomme mengder av data som «ting» produserer, men også behov for lokal kommunikasjon på tvers og analyser i sanntid , vil skyve både data og behandling vekk fra nettskyen og ut mot periferien der brukerne er. Kantbehandling eller «edge computing» som det offisielt heter, er den nye leveransemodellen som kommer i tillegg til, ikke istedenfor, nettskyer.

en dukker og sende og som tre hverandre og omkring. og oppstår, terabyte med uhensiktsmessig. leverer kameraer fotgjenger brukes Derfor time bilen dels skyen prosessorer Dessuten i produsere trafikklys, de er biler. godt De så føre kanten. selvkjørende hvis sensorer, å kontrollsenteret, selv data kantbehandling, Et med av for det mye disse til på pr. passerende alle dit livsfarlig bilen kjører, bil data samarbeider med En og biler massevis. helt plutselig som for utstyrt kan er data som opp. de disse skal slik skal av mye der er Disse dels annet eksempel behandles data er bilen. tilbake til Å

Nettskyen er storartet, den åpner for grenseløs tilgang, selvbetjening og automatisering av mange slag, men den har også ulemper. En ulempe er ventetid eller latency . Ventetiden oppstår fordi data ikke raser langs en ubrutt, superrask fiberoptisk kabel, men passerer teknisk utstyr, for eksempel rutere, mange ganger underveis. Det reduserer farten. Vi snakker om millisekunder, men dem blir det mange av. For en selvkjørt bil som farer av gårde i 120, utgjør en forsinkelse på 100 millisekunder omtrent tre meter. Det kan skje mye på tre meter. Sanntidsbehandling tillater ikke forsinkelser på 50, 100 eller 200 millisekunder lenger. Lysets hastighet setter begrensningen, det er den fysiske avstanden mellom databruk og databehandling som må reduseres.

enda vil koste til oppstår mer. generere ulempe. Mangel data sende å mindre analyser på og Gartner knyttet data tiden, Likevel: 5G er at bearbeidede behandle vokser vil internettet og og hele til bare de enn der som lover tingene annen skyen. det øker lagring raskere mye datavolumer i oftest båndbredde Båndbredden om båndbredden. en overbevist er som

er av heller vanskelig frem 100 kommunikasjonssamband nettskyen at skyen. ulempe så er ikke ett til være alle En man oppnå, noen lenge oppetid prosent men er avhengig … mulig med 100 å nødvendig ikke Å prosent og tredje i oppetid av situasjoner, er avhengig

Les om:

skytjeneste