Slått i støvlene av Sverige

Slått i støvlene av Sverige

Telenor har tidligere sagt at umts-nettet skal åpnes til sommeren. Nå har det blitt senhøsten. Svenskene er i gang allerede i mars.
CANNES: -- Jeg kan bekrefte at svenskfinske TeliaSonera vil kommersialisere sitt svenske umts-nett i mars, sier mobilsjef Kenneth Karlberg til Computerworld.

Svenske 3 har allerede rundt 10.000 umts-kunder. TeliaSoneras datterselskap, norske Netcom, har frem til nå ikke signalisert når de vil sette i drift sitt umts-nett for kunder. Men enkelte ledere i selskapet har overfor Computerworld antydet at de først vil sette i drift Edge, en slags lettversjon av umts:

-- Vi vil ha testkunder i umts-nettet etter sommeren. Vi vil kommersialisere nettet når infrastrukturen og systemene er i orden, samt at 3G-telefonene blir tilgjengelig, sier administrerende Barbara Thoralfsson i Netcom.

Dette betyr at Netcom neppe får mange umts-kunder i år. På åpningstidspunktet vil det være få spesialtelefoner tilgjengelig, og alle 3G-kunder må ha nytt Sim-kort for å kunne bruke nettet og de nye tjenestene.

Må rydde opp først

Informasjonssjef i Telenor Mobil, Sigurd Sandvin, har tidligere hevdet at de vil åpne sitt umts nett til sommeren. Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Mobile (konsernets internasjonale mobilvirksomhet) hevder i Cannes at umts-åpningen vil skje i tredje kvartal, altså innen 30. september.

Men etter det Computerworld erfarer vil selv ikke Telenor klare å ha mange 3G-kunder innen jul, på grunn av de samme årsakene som det Netcom sliter med.

-- Før vi kan åpne 3G-nettet i Norge er det en rekke ting som må ordnes opp i. Kunden må kunne gjennomføre dataoverføring og tale samtidig på 2G (altså GSM) over 3G og tilbake igjen, avhengig av hvilket nett som er tilgjengelig. Det er viktig at dette skjer sømløst. Foruten dataoverføringshastigheten skal ikke den fremtidige mobilkunde merke om han bruker 2G eller 3G. Men for å snakke på telefonen trengs jo bare gsm, sier Amundsen.

Åpen 3G-plattform

Under 3Gsm World Congress hevder Amundsen at det er en forutsetning for Telenor at det er en åpen 3G-plattform de skal bruke:

-- Det kan i dag være problemer med å få umts-telefoner fra enkelte produsenter til å fungere med infrastruktur fra en annen produsent. Det er ingen selvfølge at en umts-telefon fra Nokia fungerer med infrastruktur fra for eksempel Ericsson eller Motorola. Dette må ordnes før umts-nettet blir tilgjengelig for kundene, sier Amundsen.