Slettet terror-arkiver

Slettet terror-arkiver

José Maria Aznar etterlot ingen elektroniske spor etter han tapte valget i Spania.
Den spanske eks-statsminister José Maria Aznar slettet alle filer på datasystemer fra tiden han var i jobben mellom 1996-2004. Blant de filene som er slettet er all informasjon og kommunikasjon mellom 11 mars, da terrorbombene smalt i Madrid, og 14. mars, da Aznar tapte det spanske valget.

Dette kom frem da Aznars etterfølger, José Luis Rodriquez Zapatero, var i forhør i forbindelse med etterforsking av terrorbombene som drepte 192 mennesker i Madrid i år.

Den daværende statsministeren, Aznar, la skylden på den baskiske bevegelse ETA, mens det viste seg at Al Qaida-relaterte muslimekstremister sto bak bombene. De spanske velgerne straffet Aznar hardt. Før bombene så det ut til at han kunne fortsette, men valget ble en knusende seier for motstanderne hans.

Zapatero fortalte i forhøret at han fant bare datamaskiner med tomme harddisker.

- Det var ingenting igjen på statsministerkontoret som henviste til 11. mars-14. mars-perioden. Bare en faktura, fortalte Zapatero til den spanske avisa El Pais.

Fakturaen var fra et datasikkerhetsbedrift som var innleid for å slette alle data fra systemene. Summen kom på 12.000 euro (rundt 80.000 kroner) for jobben. Også alle sikkerhetskopier er slettet.

Ifølge avisa er det usikker hvor mye viktig informasjon er slettet. Alle offisielle dokumenter er fremdeles tilgjengelig, men all datakommunikasjon mellom regjeringsmedlemmer om situasjonen i dagene etter terrorbombene altså borte. Dette gjelder uoffisielle notater fra møter og all epostutveksling.