Slik blir du kjøpt opp

Skal du starte ditt eget it-selskap? Sats på teknologi og en jevn inntektsstrøm. Det er den letteste veien til rikdom.

Oppstartsselskaper  som genererer en jevn, forutsigbar omsetning har de beste mulighetene for å bli kjøpt opp av et større selskap. Det er også mest sannsynlig at denne type småbedrifter kjøpes dyrere.

 

Dette kom frem på en konferanse arrangert av Red Herring. Magasinet hadde samlet en rekke eksperter som uttalte seg om temaet.

 

- Det handler ikke bare om teknologi eller fortjenestemuligheter, men også om forretningsmodeller, sier teknologisjef i Xerox Global Services, Robert Bauer.

 

Fordi bedrifter stadig fokuserer mer på å levere programvare som en tjeneste fremfor å ta penger for rene lisenser, er det derfor viktig at nye selskaper kan vise til en jevn inntektsstrøm.

 

Ny teknologi best

 

Oppstartsbedrifter som kan tilby en ny teknologi er også et bedre kjøp for store selskaper enn de som bare tilbyr tjenester.

 

- Man vil ikke betale samme pris for et tjenestebasert selskap som for en teknologibasert bedrift, sier teknologisjef Donald Rippert i Accenture.

 

Det er fordi at de ansatte som oftest er det som er mest verdifullt i et tjenestebasert selskap. Men de ansatte er også de som er vanskeligst å holde på etter et oppkjøp.

 

Tre faktorer

 

Det er tre faktorer som bestemmer om et større selskap vil kjøpe opp et mindre.

 

Hvis oppkjøpskandidaten har en teknologi som vil blir en kjerneteknologien for kjøperen, er det en stor sjanse for at kjøperen tar steget fullt ut.

 

Hvis et selskap har et produkt eller en tjeneste som konkurrerer med oppkjøperen, er ikke oppkjøpet like viktig, men det kan skje likevel hvis oppkjøperen velger å gjøre et defensivt trekk.

 

Hvis oppkjøpskandidaten bare kan tilby komplementerende teknologi eller tjenester, er et oppkjøp mindre relevant. Rivalen vil trolig heller satse på et samarbeid.