Slik blir TG-2010

Slik blir TG-2010

5200 deltakere og frivillige gjør seg klare til påskefeiring i Vikingskipet på Hamar. Slik blir The Gathering 2010.

PC World Norge er sponsor og mediepartner for ungdommens store LAN-party i Vikingskipet på Hamar, som går av stabelen fra 31. mars til 4. april. Vi har snakket med Vegard Skjefstad, en av de opprinnelige initiativtakerne og fortsatt primus motor i The Gathering, populært forkortet TG.

- Noen tror TG er et arrangement for gutter som er glad i å spille dataspill, men sannheten er at det er en lang rekke ulike grupperinger som besøker The Gathering hvert år.

Vegard trekker frem eksempler som ungdom som kun kjenner hverandre fra nettet, og ønsker å møtes i «real life», de som spiller sosiale dataspill, som World of Warcraft, andre typer gamere, de som er interessert i nettverksteknologi, kreativ ungdom som driver med musikk, grafikk og programmering, samt hardware-freaks.

- Hardware-freaks?

Ja, de er det to kategorier av. Du har de som driver med overklokking og presser pc-ene til det ekstreme, for eksempel med flytende nitrogen, og de som driver med casemodding, og bygger inn pc-er i de mest utrolige kreasjoner.

Demo-konkurranser

For de som ikke lar det gå sport i å gå om kapp med pappa på ski på påskefjellet, finnes det nok av mer spennende konkurranser i Vikingskipet. Opprinnelig var det demokonkurranser det handlet om. Ungdommer som er dyktige til å programmere, lage musikk og grafikk går sammen i demogrupper og lager demoer der de demonstrerer sine ferdigheter. Ulike klasser gir ulike begrensninger, for eksempel hvor stor lagringsplass en demo kan oppta.

- Det er helt utrolig hva som er mulig å få til innenfor en intro som har maksimalt 4 KB. Vi snakker altså om en filstørrelse som er en brøkdel av størrelsen på et Word-dokument der du har skrevet én eneste bokstav. Dette er snakk om helt rå utnyttelse av prosessor og grafikkraft, sier Skjefstad med overbevisende gestikulering.

Blant Topp 3 i verden

Selv om gamerne tar opp større deler av gulvarealet nå enn i gamle dager, mener Skjefstad at TG fortsatt holder stand som en av de tre største i verden når det kommer til demokonkurransene. Alle som er med på TG er med og stemmer frem vinnerne.

- Demoscenen bruker partyet til å sette sammen demoene og vise dem frem til folk som forstår. Størrelsen på TG bidrar til å tiltrekke seg de beste demoene.

Petter Northug kommer

Det er også konkurranser av alle mulige andre typer, eksempelvis innenfor video, animasjon, Flash-programmering, foto og ikke minst spill. Petter Northug jr. er blant deltakerne. Sammen med en av verdens beste Counter-Strike spillere, svenske Patrik «f0rest» Lindberg, utfordrer han spillinteresserte til duell.

– Jeg gleder meg til å delta. Jeg har aldri samarbeidet med en svenske før, så det blir jo litt spesielt, sier Northug jr. til The Gatherings nettsider.

Sponser TG

PC World Norge er for første gang sponsor og mediepartner til The Gathering.

- Dette er ungdommer som enten er eller kommer til å være helt i front av teknologiutviklingen. Svært mange av dem kommer også til å få IT-relaterte jobber. Vi synes det er viktig at de får et forhold til PC World, og blir oppmerksomme på at vi har Norges største og mest kompetente fagredaksjon innenfor IT, og at vi gir masse tips og kjøperåd, og gjør flere tester av IT-relaterte produkter enn alle andre norske blader og nettsteder. Og hvem vet? Kanskje finner vi vår neste journalist på TG?, sier Bjørn Unnersaker, redaktør i PC World Norge.

PC World har også stand på TG og sponser konkurranser på arrangementet.

Foregår under vann

Hvert år har TG et tema. Tema for TG10 er «submerged», som på norsk betyr å være under vann eller å drukne i noe.

- Det handler om at vi er fordypt i hobbyen vår. Teknologien er overalt rundt oss. Vi har derfor lagd et undervannstema rundt hele arrangementet. Vi har rigget til Vikingskipet så man får følelsen av å være under vann, vi heiser folk opp i heisekraner, og vi har fylt en RIB med helium, slik at den kan flyte rundt over oss i lufta inne i Vikingskipet, forteller Skjefstad.

Frivillig

Hvert år siden 1997 har billettene blitt utsolgt. Med cirka 5000 deltakere er det et svært arrangement. 326 personer utgjør et frivillig crew, som tar seg av alt fra vakthold, til organisering, tv-produksjon, mat, logistikk og legehjelp.

- Legehjelp?

- Jada, vi har tre legende nerder, hehe.

Mange i crewet er Gathering-veteraner. Blant øvrige deltakere er snittalderen blant guttene 19,5 år og blant jentene 19 år. Rundt 15 prosent er jenter.

- Vi ser at det er sisteåret på videregående og andreklasse, som har flest deltakere. Deretter gjør ungdommen en pause, før de kommer tilbake år 2 og 3 på universitetet, sier Skjefstad.

Stadig raskere nett

Hvert år øker bredbåndslinjen som settes opp for anledningen. I forfjor var den 2,5 Gigabit per sekund. I fjor økte den til 5 Gbit, og nå er den økt til 30 Gbit.

- Den store nyheten i år er likevel at det nå er 1 Gbit til alle deltakerne, sier Skjefstad.

At gigabit-bredbåndslinje er kulere enn blå-swix, appelsiner og Kvikk-lunsj er vel i grunnen selvforklarende.

(Foto: Eirik Solheim, NRK Beta (CreativeCommons-lisensiert)