Slik er Chrome for Android

Slik er Chrome for Android

Googles Chrome-nettleser er nå tilgjengelig for brukere som kjører Android 4.0.

Google slapp i går en testversjon av Chrome for Android som kan lastes ned fra selskapets nettsider.

Chrome Beta for Android kommer med funksjoner som vi kjenner fra pc-versjonen av nettleseren som faner, såkalt pornomodus og bokmerkesynkronisering. Den kan også liste opp faner som er åpen i Chrome på pc-en og åpne den på telefonen.

Dessverre er ikke Chrome for Android for alle. Kun enheter som kjører Android 4.0, også kjent som Ice Cream Sandwich, kan installere den. For øyeblikket inkluderer det Samsung Galaxy Nexus og Nexus S, Motorola Xoom og Asus Transformer.

Per 1. februar utgjorde det rundt 1 prosent av alle Android-enheter, skriver PC Worlds nyhetstjeneste. Innledningsvis er nettleseren heller ikke tilgjengelig for brukere i Norge. Du kan se oversikten over utvalgte land her.

Sveip mellom faner

Android-versjonen av Chrome kommer som nevnt med en rekke funksjoner vi kjenner fra pc-versjonen.

Hva gjelder faner i Android-telefoner, vises ikke de på skjermen som de gjør i tredjepartsnettlesere som Dolphin. I stedet kan du raskt flytte mellom faner ved å sveipe fra telefonens venstre eller høyre kant. Du kan vise alle faner ved å trykke på en knapp ved siden av adressefeltet/søkelinjen. På nettbrett er faner arrangert side om side.

Chrome for Android plasserer bokmerker fra pc-en i sin egen mappe på mobilnettleserens faneside. Dette for å ikke blande dem sammen med andre bokmerker. I en annen seksjon av den nye faneside vises åpne faner for alle maskiner som er logget inn i brukerens Google-konto. Mobilnettleseren synkroniserer også automatiske søkeforslag fra pc-en, både søke- og surfehistorikk.

Ikke støtte for Flash

Ifølge PC World nyhetstjeneste bruker Chrome for Android maskinvareakselerasjon slik at surfingen skal gå raskere og mer flytende. Den kan forhåndslaste inn sider basert på hvilke linker den tror du klikker på - akkurat som pc-versjonen av Chrome. Men det skjer bare over wlan, slik at nettleseren ikke spiser datatrafikk.

Android-Chrome kommer også med noen avanserte HTML5-funksjoner, som Web Workers, som tillater webapper å oppdatere seg i sanntid. Nettleseren har også en annen funksjon som ikke finnes i pc-versjonen av Chrome. Når du trykker på et område med masse koblinger, dukker det opp et forstørrelsesglass slik at du kan være helt sikker på at du klikker på riktig lenke.

Dessverre fines det ingen måte å alltid kreve at enten den vanlige- eller mobile versjonen av en nettside lastes inn. Chrome for Android støtter for øyeblikket ikke tilleggsprogrammer. Det er heller ingen planer om å støtte Adobe Flash.