Slik er Facebook på iPad

Slik er Facebook på iPad

Var det verdt den lange ventetiden? Vi har prøvekjørt Facebooks nye iPad-app.

Etter mange måneder med rykter og spekulasjoner, har Facebook endelig lansert den offisielle appen for iPad.

Mandag kveld ble appen lagt ut for nedlasting på App Store, selvfølgelig helt gratis. Appen er såkalt universell, hvilket betyr at den samme appen funker på så vel iPad som iPhone og iPod touch.

Nå har riktignok iPad-eiere hatt tilgang på andre Facebook-alternativer lenge, men den offisielle appen har likevel vært etterlengtet. Antagelig fordi man har forventet at en offisiell app vil komme med et langt mer forseggjort og brukervennlig grensesnitt enn det flere av tredjepartsløsningene kan tilby.

Ifølge Facebook har iPad-appen blitt laget for å lage "en engasjerende og 'morsom' opplevelse på nettbrettet". Og årsaken til at det har tatt så lang tid? Den var rett og slett bare ikke ferdig, sier Facebooks teknologisjef Brett Taylor til New York Times. Ifølge Taylor ville de sørge for at appen dro nytte av alle iPad-ens muligheter.

Dette får du

Versjon 4.0 av Facebook-appen byr på det meste av en full Facebook-opplevelse på iPad.

Du kan lese nyhetsstrømmen, se på varsler samt lese og skrive meldinger. Du kan se på bilder i fullskjerm, pluss vise videoklipp og streame dem via AirPlay til tv-en din (dersom du har en Apple TV). Du kan selvfølgelig også ta bilder og video med iPad-en og laste dem opp til profilen din.

Du kan chatte med venner, men også gå offline fra chatten om du ønsker det. I tillegg skal det være mulig å spille spill i fullskjerm-modus.

Den nye Facebook-appen har også integrasjon med andre apper. Hvis du har en venn som skriver at de nettopp har spilt et iPad-spill, kan du trykke på innlegget og gå rett til spillet - dersom appen er installert. Hvis ikke, blir du sendt til App Store for å lese mer om eller laste den ned. Facebooks mobile nettsider skal også ha fått denne funksjonaliteten.

Sveip med fingrene

Rent uteendemessig ser appen ut omtrent som man kan forvente, med litt forskjellig standardoppsett i landskaps- og portrettmodus. Det er ikke totalt annerledes fra Facebook i nettleseren, og kanskje til og med litt ryddigere.

Facebook-appen utnytter iPad-ens flerfinger-bevegelser - altså multitouch - en funksjon som ikke er tilgjengelig i web-utgaven.

Du kan selvfølgelig dra fingeren opp og ned på skjermen for å bla gjennom nyhetsstrømmen, og så kan du sveipe fra side til side for å bla gjennom bilder i et album. For å zoome inn på et bilde, kan du dobbelttrykke. Og ønsker du å gå kjapt ut fra et bilde, trenger du bare å knipe to fingre sammen.

Helt øverst på skjermen finnes det en blå menylinje med tre nedfellbare lister for venneforespørsler, meldingsinnboksen og varsler. Denne er synlig uansett hvor i appen du befinner deg, slik at du har tilgang til funksjonene fra hvor som helst, om det så er i et innlegg, i den innebygde nettleseren, og så videre.

I tillegg finnes det en knapp helt til venstre som henter frem en sidelinje med enda flere funksjoner, som for eksempel søkefelt, favoritter, grupper, applikasjoner og innstillinger. Denne navigasjonslinjen kan hentes frem om du legger fingeren helt på venstre side og drar mot høyre. Konseptet ikke helt ulikt det vi finner i Twitters offisielle iPad-app.

Facebook Chat er integrert i en sidelinje til høyre, men er bare tilgjengelig med iPad-en i landskapsmodus. Chat-boksen kan skjules på samme måte som navigasjons-sidelinjen til venstre i brukergrensesnittet. Det fungerer på samme måte når du trykker på kommentarer, hvorpå kommentarboksen spretter opp som en sidelinje til høyre.

Så, hvordan funker det?

Personlig har jeg aldri blitt helt komfortabel med de uavhengige Facebook-løsningene til iPad, mye fordi de har vært relativt trege i bruk, men også på grunn av rotete brukergrensesnitt. Jeg synes Facebook har gjort en bra jobb med designen, den er ryddig og smidig å navigere i, og multitouch-støtte er selvfølgelig et stort pluss.

Lenker åpnes i et innebygde nettleservindu, men selv da har du tilgang til den blå menylinjen øverst på skjermen. Slik er det med nesten alt man foretar seg i appen, og det er kjekt å ikke miste plasseringen sin om man ser på en video eller surrer seg bort i en artikkel.

Appen er som skapt for å se på bilder med - det eneste "problemet" er at man ser hvor dårlig kvalitet det er på en del av bildene lastet opp med mobilen. Det er selvfølgelig noen små bugs her og der, men alt i alt sitter jeg igjen med et veldig godt inntrykk.

Gjør du? Kommenter gjerne nederst i artikkelen!

Også oppdatert for iPhone og iPod touch

Facebooks oppdaterte app er som nevnt universell, noe som betyr at den også kan brukes på alle iOS-nyheter. Det betyr også at mange av funksjonene introdusert i iPad-utgaven, også er tilgjengelig på iPhone og iPod touch.

OBS: Flere opplever at den nye Facebook-appen ikke funker etter oppdatering/installasjon. Her er trikset å slette appen og installere den på nytt.

Du kan laste ned Facebook 4.0 for iPad, iPhone og iPod touch fra App Store her. Krever iOS 3.0 eller senere installert.

Her er noen flere skjermbilder av den nye Facebook-applikasjonen på iPad: