Slik får du bedre utforsker i XP

Slik får du bedre utforsker i XP

Har du fortsatt Windows XP, men ønsker deg adresselinje og arkfaner som utforskeren i Vista? Da bør du se her.

Uansett hva folk skulle mene om Windows Vista, er det ikke til å komme utenom at operativsystemet har noen kjekke og nyttige funksjoner.

En av de bedre tingene er den kraftig forbedrede adresselinjen i Windows Utforsker. Men vi stopper ikke der. Vi har også sett på en utvidelse til Windows Utforsker som lar deg samle mange Utforsker-vinduer, som arkfaner i ett og samme vindu.

QTAddressBar

Et aktuelt scenario for enkelte er at Windows XP er installert på for eksempel jobb pc-en, mens hjemme-pc-en kjører Vista. Det er fort gjort å bli forvirret og mange hadde nok satt pris på om Windows XP-installasjonen deres hadde blitt mer lik Vista.

Verktøyet vi har sett nærmere på, gjør nettopp dette. Gratis er det også. Selve applikasjonen laster du ned fra lenken som du finner nederst i denne artikkelen. Før du installerer programmet må du undersøke at du har Microsofts kjøremiljø for .NET 2.0 eller senere installert. Det er nemlig et krav.


Liker du adresselinjen i Windows Utforsker som finnes i Windows Vista? Nå kan du få denne samme funksjonaliteten i Windows Utforsker under Windows XP. Helt gratis er det også.

Selve installasjonen er enkel, og krever ikke mye av deg. Det er først etter installasjonen det kan være noe forvirrende. Etter at installasjonsveiledningen har gjort sitt, får du nemlig beskjed om å logge av for at endringene skal tre i kraft.

Men ikke regn med mirakler. For etter at vi hadde logget ut og inn, var det ingen endring å spore. Etter litt frem og tilbake forstod vi at applikasjonen må hentes frem manuelt fra Windows Utforsker. Dette gjør man fra Vis under filmenyen. Under Verktøy skal man finne noe som heter QT Breadcrumbs Address Bar.

QTAddressBar 0.9

Pris: Gratis
Internett: qttabbar.wikidot.com/

Etter at man har valgt å aktivere QTAddressBar, sitter du plutselig igjen med to adresselinjer, noe som kan være forvirrende. Her kan det være lurt å høyreklikke i selve Utforsker-vinduet og fjerne haken for Lås verktøylinjen. Dette lar deg låse opp det øverste båndet i toppen av Utforsker slik at du kan fjerne den originale adresselinjen. Når du sitter igjen med den nye adresselinjen, kan du enkelt låse adresselinjen igjen.

QTTabBar

En annen nyttig utvidelse er QTTabBar, som er utviklet av den samme utvikleren som har utviklet tilleggsmodulen over. Denne kjekke utvidelsen sørger for at Windows Utforsker får mulighet til å stokke flere Utforsker-vinduer som arkfaner – altså det samme prinsipp som man finner i dagens nettlesere. Men det stopper ikke der.

Arkfaner er en nyttig og ryddig måte å samle mange åpne programvinduer på – ikke rart samtlige nettlesere støtter denne funksjonen. Ved hjelp av QTTabBar kan du få arkfaner direkte i Windows Utforsker. Kjekt i tilfeller når man har mange Windows Utforsker vinduer oppe.

Takket være QTTabBar er det mye enklere å åpne undermapper. Ved å føre muspekeren over en pil, åpnes automatisk mappestrukturen i den valgte mappen. Dette er en meget effektiv måte å navigere i mapper på. Selv om vi kan forstå at noen vil synes at denne funksjonen er irriterende.

QTTabBar 1.2

Pris: Gratis
Internett: qttabbar.wikidot.com/

Installasjon av applikasjonen er, ikke overraskende, identisk med QTAddressBar. Kort og greit betyr det at du må ha versjon 2.0 eller senere av Microsofts .Net rammeverk installert før du går i gang med installasjon. I tillegg til at utvidelsen må «aktiveres» fra Windows Utforsker. Hint: følg oppskriften som er nevnt over.

Det flotte med QTTabBar er at det fungerer også med Vista-versjonen av Windows Utforsker. Det er med andre ord ikke bare en utvidelse for Windows XP.