Slik fjerner du spionene

Spionprogrammene sniker seg inn på pcen din for å sende deg reklame. Her er verktøyene du trenger for å fjerne dem.
Titalls, eller kanskje flere hundre spionprogrammer kan ligge på pcen din for å følge med på hva du gjør på nettet. Hensikten er å rapportere om hva du er interessert i, slik at betalende oppdragsgivere kan presentere deg for «relevant» reklame.

Undersøkelser fra 2005 viser at 80 % av alle private pcer er infisert med ulike spionprogrammer og over halvparten av disse programmene er reklamefinansiert, såkalt adware. De ti mest vanlige spionene finner du her.

Tas på alvor

I takt med at problemet sprer om seg på nettet er det heldigvis mange som tar trusselen på alvor og ønsker å kvitte seg med spionene. Men hvilke program skal du bruke?

Vi har denne i testen sett nærmere på de mest aktuelle antispionprogrammene til personlig bruk som i dag leveres i tre hovedkategorier. Det er enkeltstående programmer som er gratis og enkeltstående programmer som koster penger.

Helt til slutt har man en kategori der et antispionprogram er en del av en større sikkerhetspakke. Trenden viser at de aller største sikkerhetsselskapene velger å bake inn et antispionprogram i sine sikkerhetspakker.

Les også: Enkle steg for en spionfri PC.

Smartere og slemmere

Spionprogrammer har endret seg dramatisk de siste årene. Fordi folk flest nå er mer oppmerksomme på problemet forsøker skaperne av spionprogrammer å snike de inn på pcen din sammen med andre programmer på en diskré måte - uten at du eller antispionprogrammene oppdager det. Dette kan for eksempel gjøres ved å bake spionprogrammer direkte inn i et annet program.

Av andre skitne triks som tas i bruk er bruk av rootkit. Dette vil si at man baker spionprogrammet direkte inn i operativsystemets kjerne. Et godt eksempel på bruk av rootkits er f.eks. musikk CD-er fra Sony. Nå skal det sies at Sony har gått tilbake på bruk av rootkits, og har lagt ut verktøy som fjerne problemet.

Den store bekymringen hos sikkerhetsselskaper i dag er at spionprogrammer har begynt å likne mer og mer på virus og annen destruktiv programkode i både væremåte og oppbygning. Det finnes i dag f.eks. spionprogrammer som oppdaterer seg selv ti ganger om dagen for å unngå å bli oppdaget.

Best i test

Før testen var vi usikre på hvor stor forskjell det var mellom gratisprogrammene og de man må betale for. Forskjellen er imidlertid enorm!

Testens store vinner er Webroots Spy Sweeper. Dette programmet koster 300 kroner, men er uten tvil testens beste produkt til både å beskytte deg og fjerne trusler fra din datamaskin. Programmet kommer best ut på bakgrunn av antall oppdagede trusler og trusler fjernet. Produktets brukervennlighet er også på topp.

Et annet produkt som viser et stort potensial er programmet Spyware Doctor. Dette produktet oppdaget mange trusler og fjernet flesteparten av dem. Men programmet virker litt ustabilt og det er definitivt rom for ytterligere forbedringer. Men det henger med i teten sammen med Spy Sweeper.

Av sikkerhetspakkene kommer Titanium Internet Security 2006 best ut fordi produktet både fant og kvittet seg med flest trusler. Denne løsningen er også meget brukervennlig.

Her kan du lese hele testen.

Her finner du de beste gratisprogrammene.