Slik fungerer Windows Mobile 6

Slik fungerer Windows Mobile 6

Sjekk alle nyhetene i det hurtigst voksende operativsystemet for mobile enheter.

For nøyaktig fire år siden lanserte Microsoft det første produktet som hadde navnet Windows Mobile. Operativsystemet Windows Mobile 2003 skulle markere starten på en ny æra.

Microsoft skulle entre smartmobilmarkedet og konkurrere med tradisjonelle mobilprodusenter som Nokia og Sony Ericsson. Mange var naturligvis skeptiske til Microsofts satsning. Få hadde troen på Windows Mobile, operativsystemet ble dømt nord og ned. Kritikerne var også skeptiske til Windows Mobile 2003.

LES OGSÅ: Mobiltjenester med turbofart

I dag, to store oppgraderinger senere, er situasjonen annerledes. Ifølge Microsoft selv er deres Windows Mobile-operativsystem det hurtigst voksende operativsystemet for mobile enheter. Selskapet venter at det vil Windows Mobile fortsette å være frem til i alle fall 2010. Langt flere stiller seg tydeligvis positive til Windows Mobile nå enn de gjorde for tre til fire år siden. Det kan godt være fordi smartmobiler har fått et langt større innpass blant profesjonelle brukere nå enn hva de hadde for tre til fire år siden.

Dette er nyhetene

Windows Mobile 6 deler samme teknisk plattform som forgjengeren Windows Mobile 5. Det vil si at både versjon seks og fem er basert på Windows CE 5.0. Man skulle tro at det ville være naturlig å tro at den nyeste versjonen var basert på Windows CE 6.0 – men det er altså ikke tilfelle.

Det første man legger merke til når man starter Windows Mobile 6 er at operativsystemet er blitt mye penere. Grafikken er friskere og har et visst Aero-preg over seg. Det skal riktignok sies at grafikken har blitt pusset opp der den er mest synlig. Undermenyer og selve applikasjonene er ikke blitt pusset opp noe særlig.

Oppstartsskjermen viser tydelig at Windows Mobile 6 er inspirert av Windows Vista.

Den berømte oppstartskjermen har også blitt pusset opp. Teksten er blitt større og mer synlig. Søk er «inn» for tiden, og Windows Mobile 6 er blitt utstyrt med et søkefelt. Dette feltet er plassert cirka midt på oppstartskjermen.

Takket være såkalt «push mail», blir e-post på mobilen bare mer og mer utbredt. Det har Microsoft tatt konsekvensen av. E-postklienten Pocket Outlook er blitt utstyrt med en teknologi kalt Smartfilter. Dette er en søketeknologi for søk og filtrering av e-post. Ikke nok med det, Smartfilter kan også vise sammenhengen/tråden i det du leter etter.

Andre produktforbedringer som er blitt gjort mot søk er muligheten for å søke i en Exchange Server adressebok. For øvrig kan det nevnes at det er fullt mulig å søke gjennom hele innboksen som ligger lagret på en Exchange-tjener. Alle disse funksjonene krever selvsagt at du kjører Exchange Server.

Tekst og ikoner blitt gjort større for bedre lesbarhet og synlighet. Skjermbildet er hentet fra standard-utgaven av Windows Mobile

MSN/Windows Live er en viktig informasjonskanal for Microsoft. I Windows Mobile 6 er det en enda tettere integrasjon av MSN-applikasjoner og tjenester. Blant annet kan man sette status og se antall nye Windows Live Messenger-meldinger direkte fra oppstartskjermen.

En annen nyhet er at Messenger-klienten som følger med Windows Mobile 6 leveres med støtte for sending og mottak av filer. Det har lenge vært en savnet funksjon. Samtidig må det påpekes at dette også kan utgjøre en risiko på sikkerhetssiden.

Nettleseren Internet Explorer har også fått et betydelig løft. Blant annet leveres nettleseren med støtte for Ajax. Støtten for JavaScript og XML DOM er også blitt betydelig bedre. Takket være en bedre motor for visning av nettsider, kan e-postklienten Outlook nå vise e-post i HTML-format.

Windows Update for mobil

I den senere tid har enheter fra Nokia og Sony Ericsson gitt brukeren tilgang til å oppdatere operativsystemet over mobilnettet. Operating System Live Update er navnet på tjenesten som bringer den samme type funksjonalitet for Windows Mobile. Gjennom denne tjenesten kan man laste ned oppdateringer til operativsystemet og applikasjonene som følger med Windows Mobile. Vi snakker med andre ord om Windows Update gjort tilgjengelig for Windows Mobile.

Sist men ikke minst har Microsoft også lagt stor vekt på å implementere bedre sikkerhet. Windows Mobile 6 leveres hovedsaklig med bedre støtte for kryptert informasjon. Lagret både internt på enheten eller på et eksternt minnekort (Storage Card Encryption).

Tre utgaver

Få andre selskaper elsker å segmentere produktene sine som Microsoft. Med Windows Mobile 6 kunngjorde selskapet at det nye operativsystemet blir tilgjengelig i tre forskjellige versjoner: Professional, Standard og Classic. Microsoft har overraskende nok ikke valgt å lage store forskjeller i funksjonalitet på de ulike versjonene.

Skillelinjene går ved at den profesjonelle utgaven er beregnet på enheter med trykkfølsom skjerm, mens standardutgaven ikke har støtte for dette. Den klassiske utgaven har samme nivå av funksjonalitet, bortsett fra telefonimuligheter. Den er med andre ord rettet mot tradisjonelle pda-er og andre dedikerte enheter som informasjonskiosker og liknende.

I standard-utgaven er det heller ikke mulig å opprette sine egne Office-dokumenter. Man kan kun redigere og åpne dokumenter som allerede finnes på enheten. I den profesjonelle utgaven derimot, er det mulig å opprette egne Office-dokumenter som et regneark eller en presentasjon. For øvrig er ikke Office 2007s XML-filformater støttet, noe som er helt klart et minus. Om dette kommer på et senere tidspunkt vet vi ikke.

Et bedre operativsystem

Windows Mobile har ofte blitt kritisert av mange for å være et dårlig operativsystem for mobiltelefoner. Mange har klagd på hvordan Windows Mobile har håndtert telefonfunksjonalitet. Med Windows Mobile 6 har Microsoft gjort flere grep for å bedre brukerens telefon- og samtaleopplevelse.


I-mate JAQ 3 leveres snart med Windoes Mobile i versjon seks

Mange spår en lys fremtid for VoIP på mobilen. Windows Mobile 6 er utviklet med hensyn til dette. Den siste versjonen av Windows Mobile leveres med støtte for UMA, for enkel overlevering av samtale fra det ordinære mobilnettet til WLAN. Det er også blitt lagd ned mye arbeid i å forbedre lyd- og tjenestekvaliteten for VoIP-samtaler. Et eksempel som kan dras frem er støtte for AEC (Acoustic Echo Canceling). Det vil si redusering av ekko.

Enhetene

På 3GSM-konferansen ble det lansert mer enn 20 enheter som skal leveres med de ulike utgavene av Windows Mobile 6.0. Vi har riktignok ikke spalteplass til å gå gjennom alle sammen i detalj. Vi har kun valgt ut de mest aktuelle smartmobil-modellene ut i fra segment, pris og tilgjengelighet i Norge. I tillegg til de mobilene vi har med i tabellen har Palm også vist frem en Treo 750-modell som kjører Windows Mobile 6. Om denne enheten kommer til Norge, vites ikke. Det har hittil ikke blitt lansert noen tradisjonelle pda-er med Windows Mobile 6.

Motorola Moto Q9 blir en av de kraftigste enhetene på markedet med Windows Mobile 6.

I tabellen har vi presentert de tekniske spesifikasjonene til de ulike modellene. De fleste modellene er ventet på markedet i løpet av sen-våren/sommeren i år.

Konklusjon

Den siste versjonen av Windows Mobile virker helt klart spennende. Operativsystemet har fått et betydelig løft med hensyn til estetisk design. Grafikken ligner veldig mye på den grafikken som man finner i Windows Vista. Det ser uten tvil ut mye penere enn forgjengeren.

Microsoft har gjort mange små forbedringer i Windows Mobile 6 – i det store og hele er det likevel mer snakk om tekniske forbedringer som ikke vil være synlig for brukeren, fremfor synlige endringer. De store nyhetene har likevel latt vente på seg, synes vi.

På en måte er dette godt nytt for brukere som har en enhet som kjører Windows Mobile 5. Det er ikke all verden man går glipp av ved å ikke oppgradere. Men når det er sagt, skal det sies at ettersom både versjon fem og seks deler den samme tekniske plattformen, er mulighetene for en enkel oppgradering til stede. Om dette blir tilgjengelig fra de ulike leverandørene, gjenstår å se.

LES OGSÅ: Gjør mobilen til mediesenter