Slik kan du få trygg epost

Slik kan du få trygg epost

Lavabit-gründer måtte legge ned på grunn av Snowden-etterforskningen. Nå skaper han "NSA-sikker" kryptert epost gjennom Kickstarter.

Sammen med Silent Circle, som i likhet med Lavabit stengte sine eposttjenester i kjølvannet av Edward Snowdens NSA-avsløringer, er det allerede dannet en sammenslutning kalt "Dark Mail Alliance".

Målet? Å skape en automatisk p2p-kryptering ved hjelp av en protokoll ved navn SCIMP.

Trenger penger

Nå har Lavabit-skaperen selv, Ladar Levison, lansert en såkalt Kickstarter-kampanje for å finansiere et open source-prosjekt med følgende mål:

Å omgjøre Lavabit-kildekoden til et åpent, løpende utviklingsprosjekt basert på den nye Dark mail-protokollen.

Ifølge Thenextweb ønsker man snaue 200.000 dollar til formålet, og håper å kunne lansere epostklienter for så vel Windows som Mac, Linux, Android og iOS.

Stengt etter NSA-lekkasjer

Lavabit er antatt å være NSA-varsleren Edward Snowdens valg av epostleverandør for lekkasjene om USAs storstilte datasveiping på internett.

På sensommeren valgte Levison å stenge Lavabit etter press fra USAs myndigheter om å overlevere krypteringsnøklene til tjenesten.

– Jeg har blitt tvunget til å ta en vanskelig avgjørelse: Å bli medvirkende i kriminell aktivitet mot det amerikanske folket, eller vende ryggen til nesten ti års hardt arbeide ved å stenge Lavabit, skrev Levison selv i en avsluttende beskjed på Lavabits nettside.

Les også: Kim Dotcom vil ta opp Lavabit-arven