Slik lurer du id-tyven

Slik lurer du id-tyven

Å bli frastålet sin identitet på internett kan få sjokkerende følger. Her er noen gode råd for å komme svindlerne i forkjøpet.

Etter det omfattende id-hacket som rammet Tele 2-kunder i sommer, har flere blitt oppmerksomme på de mange mulighetene internett gir for den som ville låne eller stjele en annens identitet.

LES OGSÅ: Tele 2 ble advart

Tilfellene av id-tyveri skyldes ofte forhold nettkunder har små muligheter til å gardere seg mot.

- Problemet er at det ikke finnes noen gode måter for privatpersoner å beskytte seg mot svakhetene i web-applikasjoner. Det er selskapene som må sørge for at applikasjonene ikke lekker personlig informasjon. Kundene kjenner ikke en gang til alle aktørene som har tilgang til deres private informasjon, sier profressor i informatikk Kjell Jørgen Hole ved Universitetet i Bergen..

- Dette er grunnen til at jeg mener ID-tyveri er et stort problem - kundene er uten beskyttelse så lenge kommersielle aktører på internett ikke tar sikkerheten på alvor, mener Hole.

LES OGSÅ: Id-tyveriene kan gi strengere lov

Det er likevel endel forholdsegler man kan ta for i det minste å begrense risikoen. Listen over gode råd under er utformet av eksperter ved Norsis, Norsk Senter for Informasjonssikring, på forespørsel, fra Computerworld.

1. Pass på informasjonen din

Ikke legg igjen informasjon om deg, eller som kan kobles til deg, hvis du ikke må.

Det er ingen angrefrist på Internett. Har du lagt det ut, er det vanskelig å få det fjernet. Pass også på skriftlig informasjon du kaster fra deg. Hvis du mistenker at post blir borte, kontakt Posten for å sjekke at det ikke er opprettet en ny adresse i ditt navn.

2. Google deg selv

Søk på deg selv på Internett. Se hva du kan finne ut om deg selv. Finner du informasjon som ikke behøver å ligge tilgjengelig, kontakt de som har publisert den for å få den fjernet.

3. Kontroller konto og kredittkortutskrifter

Kontroller hva som er kjøpt på dine kredittkort. Pass på at det ikke er gjort noen kjøp som du ikke kjenner til. Oppdager du slike, sperr kortet umiddelbart. Kontakt utsteder av kortet.

Hvis det er søkt om lån i ditt navn, eller du får epost om noe du har leid eller kjøpt, bør du kontrollere hva som har skjedd. Når du handler på nettet, bruk kredittkort og ikke debetkort. Du har da mer kontroll i tilfelle svindel.

4. Vit hva du har

Ha oversikt over hvilke kort du har i lommeboken, hva slag informasjon du har der. Reduser antall kredittkort eller debetkort du bærer med deg. Noter hvem som må kontaktes hvis lommeboken er blitt borte. Det samme gjelder Internett. Hvis du har handlet og opprettet kontoer på internett. Husk hvor du må endre passord, ikke bruk samme passord på ulike steder.

5. Pass deg for skuldertitting

Pass på at ingen ser koden du bruker i minibanken eller butikken. Tenk over hvem som kan overhøre deg når du snakker i telefonen. Pass på kvitteringer og lignende som kan inneholde kredittkortinformasjon.

Sjekk også ut disse rådene fra Datatilsynet.

Norsis har laget en egen liste med råd mot id-tyveri for bedrifter:

Den finner du på neste side.