Slik oppfører du deg på Twitter

Slik oppfører du deg på Twitter

Få fornøyde følgere med disse enkle reglene.

Twitter er en enkel nett-tjeneste, langt mindre avansert enn for eksempel Facebook. Det betyr imidlertid ikke at Twitter ikke er utsatt for feilbruk (og misbruk). Her er noen regler for korrekt Twitter-kotyme - hentet fra vårt amerikanske søstertidsskrift PC World USA.

Revurder fortløpende kommentering

Live-tvitring av store begivenheter føles kanskje som en offentlig tjeneste, men hvem hører egentlig etter? Hvis du vanligvis bruker Twitter for å publisere statusoppdateringer en gang i uken, og plutselig pøser på med 80 tvitringer i løpet av en dag, vil følgerne dine trolig stusse over det plutselige engasjementet. Du kan vurdere å skrive en bloggpost i stedet for, eller begrense deg til en kommentar i timen.

Forstå @ svar

Et av problemene med Twitter er måten den organiserer (eller ikke organiserer) samtaler på. Overforbruk av @ svar kan være ekstremt forvirrende for følgerne dine. Det passende tidspunktet for et @ svar er når du tilfører noe til en samtale offentlig, helst med en tvitring som kan stå (mer eller mindre) for seg selv. "@ola - Jeg veit det" er bortkastet for alle. For enkle svar, bruk direktemeldinger i stedet (skriv D @brukernavn melding).

Ta det rolig med akronymer

Twitter var utviklet for mobiltelefoner. Men såfremt du ikke har alvorlig mangel på plass bør du styre unna "mobilspråk". (Å tilpasse tvitringer i en enkelt melding på 140 tegn er en høflig og beundringsverdig praksis.) Og selv om det ikke alltid virker sånn; korrekt språk gjelder også på Twitter.

Tenk på hvor du er

Det er ikke greit å bruke Twitter i en begravelse. Å tvitre fra en høytidelig seremoni (bryllup, dåp, i retten) bør stort sett unngås. Hvis du er usikker på om du kan tvitre eller ei, hør med verten. Og hvis verten ikke har hørt om Twitter, henvis til vår artikkel som forklarer hva Twitter er.

Avsløringer på direkten

Fordi Twitter dreier seg om akkurat nå, er det urimelig å forvente at dine medtvitrere holder tilbake kommentarer i frykt for å avsløre en overraskelse. Du bør ganske enkelt unngå Twitter hvis du ikke ønsker å vite utfallet av en sportsbegivenhet eller slutten på en film.

Du må ikke følge følgerne dine

Da Twitter fremdeles var ung, var det vanlig for alle brukere å følge de som fulgte dem, uansett om de hadde noe interessant eller relevant å si eller ei. Twitter har blitt for stort for dette og tjenesten har for lengst deaktivert muligheten til å automatisk følge brukere som velger å følge dem. I dag er det å gjengjelde en Twitter-follow en frivillig sak, og det er ikke uhøflig å la være; men, det er fortsatt en god idé å se på følgerens profil før du bestemmer deg.

Retweet riktig

Når du ønsker å videreformidle (retweete, gjentvitre) en annen persons melding, er den korrekte måten å sette "RT @brukernavn" foran meldingen. Av og til vil meldingen overskride 140 tegn når du gjør dette. Den anbefalte fermgangsmåten da er å tilpasse meldingen ved å avkorte slutten av meldingen. Det er også lov å redigere meldingen slik at den passer, samtidig må du beholde så mye av språket fra originalen som mulig.

Ikke glem at Twitter er offentlig

Glem ikke: I motsetning til en Facebook-oppdatering, kan en Twitter-melding leses av hvem som helst, og den vil kunne finnes for all fremtid gjennom et søk på internett. Hvis du ikke liker hva dette måtte medføre, bør du la være å bruke tjenesten eller sette oppdateringene som beskyttet (selv om noen vil argumentere for at dette fjerner formålet med Twitter).

Følg PC World Norge på Twitter

Følg Macworld Norge på Twitter