Slik er OS X Lion

Slik er OS X Lion

GUIDE: Her er de viktigste nyhetene i Apples nyeste Mac-operativsystem.

Apples OS X Lion er rett rundt hjørnet. I forbindelse med tirsdagens kvartalsrapport, meldte selskapet at operativsystemet slippes i morgen, onsdag 20. juli. Nøyaktig klokkeslett sa de ingenting om, men vanligvis pleier lanseringer å skje rundt klokken 14.30 norsk tid (05.30 San Francisco-tid).

Neste store versjon av operativsystemet til Mac kommer med over 250 nyheter, noen større enn andre. Og i motsetning til forrige oppdatering av Mac OS X til Snow Leopard, har ikke de fleste endringene skjedd under panseret. Visuelt er det mye nytt på plass, en del er inspirert av iPad.

Å sette seg inn i alle de nye funksjonene i Lion kommer til å ta noe tid, så for å gjøre det enkelt for deg har vi i samarbeid med våre amerikanske Macworld-kolleger samlet sammen de viktigste og mest interessante nyhetene, slik at du kan forberede deg mentalt nå – om du ikke allerede har gjort det.

CD-fri installasjon

OS X Lion vil komme som en digital nedlasting fra Mac App Store. Dette vil være den eneste plassen å skaffe seg operativsystemet fra – det vil ikke bli mulig å bestille på CD/DVD-plate som før. Prisen er 209 kroner for norske brukere. Du trenger 4GB ledig diskplass for å installere Lion, og du er også nødt til å ha installert nyeste versjon av Snow Leopard. Det er også en rekke systemkrav hva gjelder maskinvare; det er Mac-er fra sent 2006 og utover som gjelder.

PS: Hvis du kjøpte en ny Mac på eller etter den 6. juni, er du kvalifisert for en gratis kopi av Lion. Ifølge Apple har du 30 dager fra Lion lanseres på å innkreve gratiskopien (mest sannsynlig via en Mac App Store-kode som du vil motta).

Les mer:

Forbered Mac-en din på Lion

Mac App Store

Mac App Store ble først introdusert i Mac OS X 10.6.6 og vil spille en viktig rolle i Lion. Som nevnt vil det være det eneste stedet å laste ned Lion fra når operativsystemet slippes i juli.

Programbutikken får også noen nye funksjoner i Lion, som muligheten for utviklere å legge til iOS-lignende in-app-kjøp, sandkasse-funksjonalitet (for økt sikkerhet) og push-notifikasjoner til apper.Programbutikken vil også by på raskere programvareoppdateringer ved hjelp av såkalte delta-oppdateringer som bare laster ned endringer i koden i stedet for å tvinge brukere å laste ned hele operativsystemet hver gang det oppdateres.

Mac App Store kommer for øvrig innebygd i OS X Lion.

Flere flerfingerbevegelser

Ryktene om en berøringsbasert Mac har gått lenge, men det er lite som tyder på at vi får se en iMac touch med det første, om enn noensinne. iOS-inspirerte Lion får imidlertid mer flerfingerfunksjonalitet (multitouch) enn før, men du vil ikke måte strekke armen ut og over på en skjerm for å styre operativsystemet. I stedet vil du måtte benytte deg av en styringsenhet som Apples Magic Trackpad (eller styreflaten på en bærbar Mac) eller en Magic Mouse.

Lion kommer med støtte for en rekke nye fingerbevegelser. I Safari vil det for eksempel bli mulig å sveipe med to fingre for å gå frem og tilbake i nettleseren; å knipe med to fingre vil la deg zoome mer flytende enn før og du kan sveipe med tre fingre for å svitsje mellom fullskjermapper på skjermen.

Som standard blar (scroller) man dokumenter i Lion i motsatt retning, som om du drar eller dytter innholdet opp eller ned. Å bla med to fingre i Lion fungerer mer som i iOS enn i Snow Leopard. Det er fullt mulig å skru av denne funksjonaliteten i innstillingene, og få scrolling på ”vanlig” vis. De iOS-aktige rullelinjene betyr for øvrig at vi ikke lenger trenger tradisjonelle rullelinjer fordi vi nå kan ”dytte” innhold ved hjelp av berøring. Standardinnstillingen i Lion er å vise rullelinjer først idet du setter i gang med å bla.