Slik stopper du Sonys spioner

Inntil virusprogrammene tar over oppgaven kan du selv beskytte deg mot Sonys famøse rootkit.

Ønsker du å spille en cd som inneholder Sonys programvare XPC uten å bli infisert kan du gjøre det ved hjelp av et par enkle grep. Det er sjefen for Etrust hos Computer Associates som opplyser om hvordan, skriver svenske Nätverk og Kommunikation.

 

Det er nok å holde nede shift-tasten når du legger i platen og Windows først oppdager den. Dette forhindrer at Windows automatisk kjører programmer fra platen.

 

Litt mer fikling

 

Ønsker du en mer permanent beskyttelse er det mulig å stenge XP-funksjonen som automatisk kjører visse programmer fra cd-plater, skriver svenskene, men da må du også nøye deg med å starte installasjonsprogrammer og lignende manuelt.

 

For å stenge autorun-funksjonen krever det at du går inn å gjør forandringer i registeret. Først velger du ”Kjør” i start-menyen. Så skriver du regedit og trykk retur. Inne i registereditoren leter du opp Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Cdrom i vinduet til venstre og høyreklikker på autorun i det høyre. Velg modifiser og sett verdien til 0. Nå er det bare å klikke ok og ta en omstart på pc-en.

 

Her finner du en forklaring på Computer Associates egne sider. Selskapet er et av flere bedrifter som driver med antivirus som har klassifisert Sonys rootkit som et spionprogram.

 

Les også: Politiet etterforsker Sonys rootkit

Viruseksperter oppgitt over Sonys rootkit

Retter rootkit-flause