Slik stopper du vuvuzela-bråket

Slik stopper du vuvuzela-bråket

Dette er oppskriftene som virkelig fungerer mot fotballstøyen.

Enten du elsker det, eller så hater du det. Sannsynligvis det siste. De etter hvert så populære vuvuzelaene høres ekstremt godt under VM-kampene.

Tv-selskapene har forsøkt dempe støyen noe, men fortsatt er det mange som kunne tenke seg å putte propper i trompetene.

Det er faktisk ganske enkelt å redusere støyen med teknologi. Det svenske IDG-tidsskriften PC För Alla har laget en oppskrift på hva du kan gjøre.

Filter i tv-en

En enkel og effektiv, om enn ikke perfekt, løsning finnes i tv-en. De fleste moderne tv-er har en innebygd equalizer, et slags lyd-filter som lar deg dempe eller forsterke ulike frekvensområder. På en moderne Samsung-tv, kan du påvirke frekvensområdene 100, 300, 1000, 3000 og 10 000 hertz. Drar du 1000 MHz-båndet helt ned så reduseres støyen fra vuvuzelaene kraftig, trekker du også 300 MHz- båndet ned - reduseres støyen ytterligere.

Det å justere disse innstillingene er litt som å skyte spurv med kanon, og lyden kan generelt bli litt hul, men det kan være verdt det for å unngå vuvuzelaene.

Avansert filtrering

Ønsker du å plotte inn vuvuzelaenes frekvensområde mer presist, krever det et mer avansert filter. Trompetlyden er vanligvis i bess, en halv tone over A, med grunntonen på 233 Hz og overtoner på 466, 932 og 1864 hertz, midt i frekvensområdet til vanlig tale, som ligger mellom 300-10000 Hz. Øret oppfatter lyder i frekvensområdet 20-20 000 Hz om du hører virkelig godt. Dette betyr at du kan plotte vuvuzelaenes frekvenser mye bedre og mer presist og i større grad beholde andre lyder.

En datamaskin med et godt lydkort og riktig programvare kan filtrere lyden betydelig mer finmasket enn tv-en din kan håndtere.

Prosonic tilbyr plug-in filteret Vuvux til Mac-ens lydenhet som tar bort støyen. Du skal også kunne lage et liknende filter med Fedora Linux.

Fungerer ikke

På Internett finnes det mp3-filer som visstnok skal motvirke lyden av vuvuzelaene. Det er en teknikk som er basert på en lydbølge som er en eksakt kopi av en annen, men forskjøvet 180 grader i forhold til orginalen. Dermed blir det første signalet dempet slik at det ikke kan høres. Det høres fint ut, men fungerer ikke, ifølge PC För Alla.

Hvordan kan et opptak være en nøyaktig kopi av noe som endrer seg i sanntid? Det er sagt at mp3-filene er basert på samme teknologi som stopper støy i hodetelefonene. Men den typen hodetelefoner inkluderer en mikrofon som plukker opp støy og forskyver den 180 grader for så å spille den sammen med signalet. Du må med andre ord ha tilgang til ulyden separat fra selve signalet for at dette skal fungere - og det har du ikke. Vuvuzelaene er blandet sammen med lyden fra tv-en.

Så nei, det vil ikke fungere. Da er det mye mer sannsynlig at du pådrar virus eller annen ondsinnet programvare når du laster ned filene fra diverse ukurante nettsteder.