Slik temmer du løven

Slik temmer du løven

Var alt bedre før? Her er tips til hvordan du fikser noen av de største irritasjonene i OS X 10.7 Lion.

Så du har lastet ned Lion fra Mac App Store, og oppdatert Mac-en din. Du liker mange av de nye funksjonene, men noen av dem føles bare helt feil. Du ønsker kanskje å få tilbake noe av funksjonaliteten som fantes i Snow Leopard. Enten så klarer du ikke bli vant til endringene, eller kanskje så synes du ikke noe om dem i det hele tatt.

Her er en gjennomgang av noen av de mange nye funksjonene som du kan gjennopprette til slik de var før. Da det kanskje er lurt å bli vant til måten Lion gjør ting på, er det forståelig at du vil gjøre til på gamlemåten. Og du er antagelig ikke den eneste...

Les ogå:

Slik er OS X Lion

Generell oppførsel

Rulleretning: Noe av det første du ble møtt med da du startet opp Lion for første gang var en video som fortalte deg at den vanlige rulleretningen (rulle = scrolle) har endret seg. Tidligere var det sånn at når du rullet opp med for eksempel styreflaten, bevegde innholdet i et vindu seg nedover, og omvendt. Hvis du nå ruller opp med enten et rullehjul eller med to fingre på en styreflate, følger innholdet bevegelsen din. Apple kaller det for naturlig rulling. «Innholdet beveger seg i samme retning som som fingeren din», sier Apple. Det fungerer likt som på iPhone og iPad.

V anbefaler at du prøver å bli vant til den nye rulleretningen, men du kan endre den om du vil. Hvis du imidlertid vil endre den, gå til "Systemvalg", velg "Styreflate" og gå til innstillingene for "Bla og zoom" hvis du har en styreflate, eller "Systemvalg" og "Mus" hvis du bruker en mus. På førstnevnte skal du fjerne markeringen ved "Rulleretning: naturlig". For mus fjerner du markeringen ved "Flytt innholdet i samme retning som fingerbevegelsene når du ruller eller navigerer". Hvis du bruker en styreenhet som ikke er fra Apple, kan det hende at det ikke fungerer. I så fall kan du prøve ut verktøyet Scroll Reverser.

Vis rullefelt: Som standard viser Lion bare rullefeltet først når du begynner å rulle, i motsetning til i Snow Leopard hvor rullefeltet alltid er synlig. Det kan hende at noen apper viser dem hele tiden, uavhengig av innstillingene dine. Å ha dem synlig til enhver tid kan være nyttig, for eksempel på en nettside hvor rullelinjen kan gi deg et innblikk i hvor lang en nettside er.

For å ha rullelinjer synlig til enhvert tid, gå til "Systemvalg" og "Generelt". Velg "Alltid" under "Vis Rullefelt". Standardinnstillingen, "Automatisk basert på inn-enhet", bruker rullelinjer som automatisk forsvinner hvis det er en berøringsbasert styreenhet koblet til Mac-en din - en innebygd styreflate, Magic Trackpad eller Magic Mouse. Hvis du har en standard Apple-mus, vil du se rullelinjene hele tiden.

Gjenopprett vinduer og programmer ved oppstart: Lion har nye funksjoner for å komme i gang med arbeidet ditt raskere igjen. Dette inkluderer oppstart av programmer som var åpne da du sist skrudde av maskinen, og gjenåpning av vinduer du hadde åpne da du sist avsluttet programmer. Kjekt i noen tilfeller, unødvendig i andre. Det er heldigvis fullt mulig å endre disse innstillingene.

Hvis du vil forhindre at vinduer åpnes på nytt når du starter opp et program igjen, kan du gjøre dette ved å gå til "Systemvalg", velg "Generelt og fjerne markeringen ved "Gjenopprett vinduer når apper avsluttes og gjenåpnes".

Hvis du vil ha funksjonen aktivert, men samtidig vil ha muligheten til å lukke vinduer i noen tilfeller, kan du holde nede Tilvalg-tasten (Option), så vil du se at Avslutt-kommandoen i Fil-menyen blir til "Avslutt og forkast vinduer". Hvis du har skrudd av gjenopprett-funksjonen, kan du bruke Tilvalg-tasten for å få opp alternativet "Avslutt og behold vinduer" i stedet.

Finder

Statuslinjen i Finder: Du er kanskje vant til å se en statuslinje nederst i Finder-vinduer. Denne linjen viser hvor mange elementer som er i et vindu, hvor mange som er valgt (om noen) og hvor mye ledig plass det er på disken. Du kan få opp denne statuslinjen ved å gå til "Vis" og velge "Vis statuslinjen". (eller trykke på Kommando-Shift-7)

I samme slengen vil du kanskje vise banelinjen også ("Vis" og "Vis banelinje"), som gir deg en grafisk oversikt over hvor du befinner deg i filhierarkiet ditt.

Alle filer: Finder-sidepanelet har som standard et nytt objekt kalt "Alle filer". Hvis du klikker på mappen, vil du få opp en oversikt over alle filene dine: tekstdokumenter, regneark, pdf-filer, presentasjoner og mer. Hvis du har mer enn en håndfull filer, kan dette være både forvirrende og muligens ikke veldig nyttig. Hvis du har for mange filer, kan du bare trykke på tasten Kommando og dra elementet fra sidefeltet. Hvis du vil ha den tilbake, gå til "Finder" og "Valg", klikk på "Sidepanel" og marker objektet.

AirDrop: AirDrop er en smart ny måte å overføre filer fra Mac til Mac på. Hvis du imidlertid bare har en Mac, og ikke overfører filer med den, eller hvis Mac-ene dine ikke støtter AirDrop, kan du bare fjerne objektet fra sidepanelet. Hold nede tasten Kommando og dra den av sidepanelet for å fjerne det.

Den forsvunnede Bibliotek-mappen: Apple har bestemt seg for å skjule Bibliotek-mappen som befinner seg i brukermappen din. I de fleste tilfeller trenger du ikke tilgang til denne mappen, men av og til vil det kunne skje. Amerikanske Macworld har 19 forslag til hvordan du kan få opp Bibliotek-mappen i Lion.

En enkel måte å få tilbake mappen på er ved å åpne Terminal og skrive inn følgende kommando:

chflags nohidden ~/Library/

Brukergrensesnitt

Dashboard på gamlemåten: Tidligere la Dashboard seg over skrivebordet ditt, men i det nye verktøyet Mission Control fungerer widget-samlevinduet som et eget arbeidsområde. Så hvis du aktiverer Dashboard, sklir vinduene ut av skjermen samtidig som Dashboard hentes frem med en Lego-lignende bakgrunn. Du kan få Dashboard tilbake med sin gjennomsiktige look ved å gå til "Systemvalg", "Mission Control" og fjerne markeringen ved "Vis Dashboard som arbeidsområde".

Indikatorlyset på Dock-linjen: Som standard lyser ikke det lille blå indikatorlyset under apper i Dock-linjen som viser deg om et program kjører i OS X Lion. Du kan enkelt skru på lysene igjen ved å åpne "Systemvalg", velge "Dock" og markere "Vis indikatorlys for åpne programmer".

Stavekontroll

Kan du gjenta? Lion har blitt beæret med ny iOS-inspirert autokorrektur i form av den omdiskuterte tekstboblen mange av oss kjenner fra iPhone og iPad. Som en følge av dette kan du ikke lenger holde nede en bokstav på tastaturet for å skrive for eksempel wohoooooooo? For å få tilbake denne funksjonaliteten, åpner du Terminal og skriver inn følgende kommando:

defaults write -g ApplePressAndHoldEnabled -bool false

For å skru på sperren igjen, bytter du ut false med true. Du kan for øvrig velge å aktivere denne funksjonen per program i stedet for globalt. Bytt i såfall ut -g i kommandoen med for eksempel com.apple.TextEdit.

Har du noen Lion-brukertips som burde vært med i denne oversikten? Tips oss i kommentarfeltet nedenfor!