Slik unngår du å bli lurt

Slik unngår du å bli lurt

Ni av ti nettbrukere overser helt grunnleggende sikkerhetsvarsler. Her er ekspertråedene å unngå at du bli lurt.

Med litt smarte metoder vil nettsvindlere ha en god sjanse å få personelige opplysninger ut av ni av ti webbrukere.

De fleste overser valsersignalene som en falsk webside innebærer.

Dette kommer frem i en undersøkelse som er gjenomført av tre forskere ved Harvard og Berkeley.

I undersøkelsen la forskere deltakerne se på 22 ulike websider til nettbanker. Noen av sidene var ekte, andre var falske.

Forskere oppdaget at nesten alle negliserer helt grunnleggende varsler i en nettleser om at en webside er feil. Blant annet undersøkte veldig få om domenenavnet i nettleserens adressefelt var det samme som i tittelfeltet helt øverst.

Falske websider greide å lure inn 40 prosent av nettbrukerne. For veldig godt oppsatte falske websider steg prosent antallet til hele 90.

Slik kan du unngå phishing

Hvordan kan du se at sikre websider ikke er sikre websider?

Computerworld.no har bedt Snorre Fagerland, virusanalytiker i det norske sikkerhetsselskapet Norman, om fem viktige og enkle forroldsregeler for å unngå å bli lurt. Her er de:

1. Se på starten av adressefeltet. Hvis den starter med http:// i stedet for https:// er siden ikke sikker (den skal alltid være sikker hvis du skal betale eller oppgi sensitiv informasjon). Du kan også se etter hengelåsen nederst i nettleservinduet.

2. Se i selve adressefeltet om adressen stemmer overens med din bank. Det skal vanligvis stå slikt som f.eks. www.paypal.com; ikke adresser som består av bare tall, eller adresser som er satt sammen for å likne banknavnet: f.ex. www.geocities.com/paypal/ eller www.paypal-online-logon.com.

Det viktigste er imidlertid å ikke havne på slike websider, noe man kan unngå med noen enkle forholdsregler:

3. Aldri tro på henvendelser fra banker og betalingstjenester som du mottar over epost. SÆRLIG ikke hvis eposten har et uttrykt ønske om at du skal oppgi brukerdata.

4. Når du skal gå inn på bankens nettsider, ikke trykk på lenker som du får i mail. Skriv lenkene i stedet manuelt rett inn i adressefeltet i nettleseren - da unngår du enkelte knep som phishere brukere for å omdirigere brukere til falske nettsteder.

5. Er du i ringeste tvil, så ring banken og sjekk.

Kilde: Snorre Fagerland, virusanalytiker i Norman