Slik unngår du at hjemme-pc-en blir stjålet

Slik unngår du at hjemme-pc-en blir stjålet

Tall fra politiet viser at tyveri av datautstyr er noe av det som øker mest. Sommerferien er høysesong for innbruddstyver. Slik sikrer du hjemmet ditt.

I følge Finansnæringens Hovedorganisasjon utbetaler forsikringsselskapene over 400 millioner kroner hvert år etter innbrudd i private hjem.

Med en liten egeninnsats og litt hjelp fra venner eller naboer, kan du unngå at huset blir endevendt av tyver.

Stadig flere som vender hjem fra velfortjente ferieuker får sjokk når de kommer tilbake. Pc-er, digitale fotoapparater, sølvtøy, elektriske maskiner og uerstattelig arvegods er borte vekk.

Mye av det som blir stjålet er personlige ting som er vanskelig å erstatte. Har du forresten tatt backup av de viktige tingene på pc-en i tilfelle du får uønsket hjemmebesøk i ferien?

Du bør sikre hjemmet ditt bedre

Derfor er det viktig å sikre seg best mulig mot innbrudd før du reiser på ferie.

Det er mange forebyggende tiltak du kan gjøre på egenhånd. En erfaren innbruddstyv bruker bare 30 – 40 sekunder på å bryte seg inn. Alle tiltak som gjør det tidkrevende å bryte seg inn, fører til at tyven lettere gir opp, opplyser Petter Batta, sjef i Huseiernes Landsforbund.

Før du reiser bør du si ifra til gode naboer. Spør om de kan holde et øye med huset ditt mens du er bortreist.

Huseiernes Landsforbund har laget ti råd til deg som skal reise bort i sommerferien

1 . Stopp post og aviser. Omadresser posten og avisen mens du er borte.

2. Viderekoble telefonen. Sett over telefonen dit du reiser, til din mobiltelefon eller til en bekjent. Ikke sett på telefonsvareren med beskjed om at du er på ferie. Mange tyver ringer på forhånd.

3. Unngå tom søppelkasse. En tom søppelkasse viser at du ikke er hjemme. Få en nabo til å sette posen i stativet og legge litt søppel i kassen.

4. La huset se bebodd ut. Ikke trekk for gardinene eller la blomster stå i vinduskarmen og visne. La det gjerne stå noen kaffekopper på bordet og ligge noen leker på gulvet.

5. Fjern verdisaker. Fjern smykker, penger, fotoutstyr, sølvtøy og annet som er lett omsettelig. Verdifulle gjenstander bør oppbevares i bankboks. Lag gjerne en oversikt over verdigjenstander du har i boligen, og ta bilder av dem og rommene i huset.

6. Monter tidsur på lyset. Et enkelt tidsur kan slå av og på lys og kanskje en radio mens du er borte.

7. Monter doble dørlåser. Halvparten av alle tyver kommer seg inn gjennom dører. Monter doble forsikringsgodkjente låser på alle ytterdører, kjeller- og verandadører. Undersøk om dørkarmen er godt nok oppkilet og om det er mulig å bende karm og stenderverk til side og åpne døren. Har du dører som er hengslet på yttersiden, bør du montere enkle bakkantbeslag.

8. Sikre vinduene. Å ta ut en vinduslist er en vanlig måte for tyvene å komme inn på. Bruk derfor enveisskruer eller stjerneskruer hvor du borer ut kjernen.

9. Monter alarm. Hus med innbruddsalarm er sjelden utsatt for innbrudd. Vil du sikre deg godt, bør du montere en alarm  som er knyttet til en alarmsentral. Som medlem i Huseiernes Landsforbund får du rabatt på alarm fra Securitas.

10. Allier deg med en nabo. Gode naboer passer på huset for hverandre mens de er på ferie. Husk at også plenen må klippes!