Slurver med it-sikkerheten

Slurver med it-sikkerheten

Mange unge har et avslappet forhold til it-sikkerhet. Svært mange bryr seg lite om hva de deler med andre på nettet.

En undersøkelse gjennomført av it-selskapet Cisco gir et skremmende bilde av de unges holdning til it og sikkerhet.

Mange bryter bedriftens it-regler og har ingen sperrer for hva de deler av informasjon på nettet. Dette skaper hodebry for arbeidsgivere som ønsker å imøtekomme de unges krav til fleksibilitet, men uten at det går utover bedriftens sikkerhet.

Fra undersøkelsen fremgår det at et stort antall unge it-profesjonelle bryter bedriftens it-reglement. Da er det kanskje ikke så overraskende at så mange som én av fire opplever identitetstyveri før fylte 30 år.

Skremmende holdninger

Siste del av Cisco Connected World Report 2011, der nærmere 3000 studenter og unge profesjonelle under 30 år fra 13 land verden over er intervjuet, gir et skremmende bilde av de unges holdninger til it og sikkerhet:

Så mange som syv av ti innrømmer at de regelmessig ignorerer bedriftens it-regler. Den vanligste årsaken er rett og slett uvitenhet; én av tre oppgir at de ikke er klar over at det de gjør ikke er tillatt.

Én av fem svarer at de bryter reglene fordi de trenger tilgang til uautoriserte programmer for å gjøre jobben sin.

Om lag én av fem sier de ikke har tid til å bry seg om reglene når de jobber, mens et fåtall (14 prosent) innrømmer at de gjør det fordi sjefen ikke følger med på hva de gjør.

Videre viser undersøkelsen at mer enn halvparten av unge profesjonelle lar andre bruke deres pc uten tilsyn – det være seg familie, venner, kolleger eller til og med folk de ikke kjenner. Blant studentene svarer flere enn fire av fem det samme, som kan bety at denne vanen vil bli enda mer vanlig blant neste generasjons arbeidstakere.

Slurver med sikkerheten

Mer enn én av ti studenter lar mobiltelefonen eller andre mobile enheter være ubevoktet på offentlige steder når de for eksempel skal kjøpe seg en kaffe eller gå på toalettet. Én av tre studenter har ingen ting imot å dele privat informasjon på nettet. Videre viser undersøkelsen at så mange som én av fire opplever identitetstyveri før fylte 30 år.

- En slapp holdning til jobbens it-regler gjelder ikke bare de unge, men er nok et generelt problem blant dagens arbeidstakere. Slik jeg ser det er dette en konsekvens av at grensene mellom arbeidsliv og privatliv er i ferd med å viskes ut. Vi har for eksempel med oss jobbtelefonen både på kafé og på fest – og det er nettopp dette som skaper nye utfordring for it-avdelingen, hvis oppgave er å ivareta bedriftens sikkerhet både i og utenfor arbeidstid, sier Christian Nordve, sikkerhetssjef i Cisco Norge, i en presseuttalelse.

- Bedrifter bør sørge for å ha en løsning og regler som er sikre nok, og som oppfattes som brukervennlige. Hvis en pålegger medarbeiderne en begrensning, så sørg for at de forstår hvorfor dette er viktig og ikke minst riktig. Da er det som regel mye lettere for den enkelte å akseptere og etterleve, fortsetter Nordve.

Stjeler tilgang fra naboen

Undersøkelsen viser også at tilgang til internett til enhver tid er blitt så viktig for de unge at mange tyr til ekstreme tiltak for å få tilgang.

Nærmere én av fire studenter har spurt naboen om de kan låne pc-en eller internettet deres, mens én av fem innrømmer at de har brukt naboens trådløse tilkobling uten å spørre om tillatelse. Én av fem har stått utenfor en butikk, mens én av ti har spurt fremmede personer om de kan låne mobiltelefonen deres for å få gratis tilgang til internett.