Slutt på ekteskapskrangel

Slutt på ekteskapskrangel

Cebit: Rfid-brikker vil gi oss vaskemaskiner som sørger for at du aldri vasker feil.

Et kjøleskap som leser innholdet og varsler når maten er nesten gått ut av dato.

En vaskemaskin som foreslår temperatur og vaskeprogram etter hva du putter inn i den. Eller en klesbutikk hvor du ser plagget du ønsker direkte på en modell på skjermen, i den fargen du velger. Alt skal bli mulig med rfid.

På årets Cebit er rfid (radio frequency identification) et av de heteste temaer. Rfid-brikker kan brukes i alle deler av hverdagen, i det offentlige rommet, i forretningsprosesser eller i privatlivet.

Tilpasningene er nesten uendelige. Hva med bier som spores av rfid når de kommer inn og forlater bikuben. Eller en Formel-1 bil som forteller hva som er feil, slik at deler kan erstattes umiddelbart? Begge mulighetene er allerede tatt i bruk.

Metro Group, som utvikler og tester rfid-tilpasninger, har på årets Cebit er stort område der de presenterer fremtidsvisjonene. Organiseringen av livet i hjemmet er et av dem. Det er morsomt å se på, men ingen garantert suksess. Det tørste problemet med rfid er nemlig taggingen av mikroprodukter.

- De billigste rfid-tagger koster 14 eurocent (litt over en krone, red.), og det er fremdeles altfor dyrt for en kartong melk eller lignende. For mange tilpasninger i det daglige liv trenger vi en billigere rfid-tagging, sier Jan Lieberink i Metro Group.

Protypene til kjøleskapet og vaskemaskinen vil foreløpig bare står på messer. Lieberink antar det kan ta opp til ti år før de er i kommersiell bruk. Men i transportsektoren er rfid allerede i bruk. Også butikker og supermarkeder vil kunne tjene store summer på riktig rfid-bruk.

Blant eksemplene er et vinskap som er koblet til en skjerm. Ved å trykke på visse ønsker, for eksempel smakstype, land og lader, lyser flaskene opp. Det kan være en smart måte å holde oversikten på i Vinmonopolets selvbetjeningsbutikker.

All slags spesialiserte tilpasninger gir butikkpersonalet en liten alarm med en gang folk roter i utstillingen ved å sette vare på feil plas tilbake.

Også oversikt over lagring og forsendelse av vare blir lettere. I en annen løsning kan personalet snakke inn ordren før de pakker den, mens en rfid-hanske leser om varen er riktig. Det vil gjøre ansatte mye mer effektive, i tilfeller det er lett å gjøre når man må lese ord og tall.

Men er ikke rfid-brikker en trussel mot personvern?

- Mange er bekymret for det. Det er mange muligheter for å unngå det. For eksempel har supermarkedløsningen en deaktiveringsenhet etter betalingen, slik at hvis kunden ønsker det, kan all rfid-info slettes før man går ut av butikken. Men selvfølgelig betyr det også at den ikke fungerer lenger med andre løsninger, som kjøleskapet, sier Lieberink.

Rfid kan også brukes direkte for mennesker. Under årets fotball-VM er alle billetter tagget. Dette vil gjøre det mye lettere for politiet å følge med hooligans.

En annen mulighet har Metro Group selv tatt i bruk på messeområde. De har utallige tavler med tekst og har alle en rød prikk. Ved å holde en rfid-kort ved dem, lagres det informasjon brukeren er interessert i. På slutten kan den man inn kortet, og få alle ønsker og valgt informasjon brent på en cd.

- Det er ikke selve informasjonen som lagres, derfor har rfid for lite kapasitet. Men den kan lagre hvilken informasjon du er interessert i. Den ligger på en sentral server og hentes opp når du skal brenne cd-en, forklarer Lieberink.

Hadde alle utstillere på gigantmessen Cebit gjort det samme, hadde besøkende sluppet å slepe rundt på en uendelig mengde papir, ulike cd-er og annet infomateriale.

Kanskje noe å tenke på for Cebit neste år?

Showtime: Se bildene fra Cebit.

Les alt om Cebit.