Slutt på sjokkregninger for dataroaming

Slutt på sjokkregninger for dataroaming

EU innfører nytt reglement som begrenser regningen for datasurfing med mobil i utlandet.

EU har innført nye roaming-regler som forplikter de europeiske teleoperatørene til å tilby kundene en øvre grense for datatrafikk i utlandet, melder danske CRN. Det innebærer at kunden kan velge en bestemt maksimumsgrense for hvor stor regningen for dataroaming kan bli. På den måten kan man unngå telefonregninger på tusenvis av kroner etter ferien.

Teleselskapene blir forpliktet til å tilby en grense på 50 euro i måneden, men kundene kan velge beløpet. De vil få en advarsel per sms når forbruket har nådd 80 prosent av den avtalte grensen. Frem til 1. juli kan telekundene selv velge om man ønsker denne grensen. Etter 1. juli blir grensen automatisk satt til 50 euro.

Måtte betale 370 000 kroner

Det finnes flere skrekkeksempler på følgene av dataroaming. En tysk turist downloadet et tv-program under en reise i Frankrike i fjor, og fikk en regning på 46000 euro eller rundt 370 000 kroner. En britisk student fikk en regning på nesten 9000 euro etter en måneds utenlandsopphold. EU har allerede fremsatt et krav om at prisen teleselskapene betaler hverandre per megabyte skal begrenses til 1 euro. I de kommende to år skal den grensen senkes ytterligere.