Slutter med OLED

Slutter med OLED

Kodak og Sanyo legger ned produksjonen av OLED-skjermer.

Selskapet SK Display ble etablert av Kodak Eastman og Sanyo Electric i 2001 som et resultat av at de sammen hadde forsket på skjermteknologien OLED (organic light emitting diode) siden 1999.

 

Selskapet startet opp produksjonen av skjermpaneler i 2003, men har ikke greid å bli en av de store aktørene i markedet.

   

Sanyo eier 66 prosent av selskapet, mens Kodak besitter den resterende andelen på 34 prosent.

 

Ifølge en avtale de to selskapene har utarbeidet skal Sanyo først kjøpe opp Kodak sin aksjepost i selskapet og deretter legge det ned. Aksjeprisen Sanyo skal betale er foreløpig ikke bestemt.

Større skjermer på vei


OLED er en teknologi under stadig utvikling. Skjermpunktene eller pikslene er basert på et organisk materiale som avgir sitt eget lys slik at man eliminerer behovet for bakgrunnsbelysning. Dette betyr at skjermene trekker mindre strøm og kan lages tynnere enn dagens LCD-teknologi tillater. OLED er også en god teknologi for å vise bevegelige bilder og skjermene har ypperlig fargegjengivelse.

 

Teknologien har vært i kommersiell bruk en god stund allerede i form av små skjermer brukt i mobile enheter som mobiltelefoner, MP3-spillere og digitale kamera.

 

Produsentene forsker imidlertid videre på teknologien for å bane vei for større skjermpaneler for bruk i PC-skjermer og TVer.

Ifølge tall fra DisplaySearch endte det globale salget av OLED-paneler i tredje kvartal 2005 på 16.7 millioner enheter, en økning på 144 prosent fra samme periode året før. Den suverene markedslederen her er Samsung. SK Display hadde bare et fragment av totalen, så at selskapet nå legges brakk vil neppe få spesielt stor innvirkning på utbredelsen av teknologien.