Smart deling av skrivebordet

Smart deling av skrivebordet

TeamViewer er navnet på et gratisprogram som lar deg ta kontroll over andres pc over lokalnettet eller internett. Programmet skal også fungere uten problemer i miljøer der man har strenge sikkerhetsregler.

Listen over bedrifter som bruker dette programmet er imponerende. Selskaper som Shell, Deloitte, Siemens står alle oppført på TeamViewers nettside. Vi hadde derfor store forventninger til programmet.

Selve programmet er bare 500 KB stort. Installasjonsveiledningen gir deg tre valg. Den spør om du vil installere programmet i klientmodus, vertmodus eller starte programmet uten å installere det. Velger man vertmodus, installeres programmet som en tjeneste, og starter automatisk med Windows. Vi valgte å installere programmet i klientmodus, da det var anbefalt av programutviklerne selv. Det skal sies at det er enkelt å skifte modus senere fra innstillingsmenyen etter at programmet er installert.

LES OGSÅ: 10 tips for Powerpoint 2007

Når programmet er ferdiginstallert genereres et unikt ID-nummer og et passord for systemet. ID-nummeret ser ikke ut til å endre seg hver gang man starter programmet på nytt, men passordet endrer seg. Passordet taster man inn når man skal logge seg på den andre pc-en. En helt kurant måte å gjøre det på, men la det være sagt at vi har sett snedigere måter også.

Brukergrensesnittet på programmet er meget enkelt. Det er ikke mange menyer å velge mellom. Programmets viktigste funksjoner er samlet sånn cirka midt på skjermen (se figur 1). Fra filmenyen kan man invitere andre til å ta i bruk programmet, i tillegg finner man muligheter for en del avanserte innstillinger.

Som nevnt skryter utviklerne av at programmet fungerer i de aller fleste nett der man har strenge sikkerhetsregler for hvilke porter som er åpne og hvilke ikke er. Med TeamViewer installeres programmet DynGate. Dette er en programvarebasert «ruter» som forsøker å rute trafikken gjennom port 5938. Dersom denne porten er stengt, benyttes port 80. Kjøres en web-tjener på denne porten, oppstår det problemer. Vår erfaring er at ytelsen på programmer reduseres betraktelig over port 80, og at kommunikasjon over den foreslåtte porten bør benyttes hvis mulig.

Uansett om du bruker port 80 eller 5938, den generelle ytelsen på overføringen er ikke imponerende. Og det selv over et lokalnettverk med en hastighet på 100 Mbps. Det er mulig det har noe med at data som sendes er kryptert. Windows Fjernhjelp er til sammenligning mye raskere.

Totalinntrykket av programmet er likevel meget bra. Programmet holder det det lover, det er både brukervennlig, lite ressurskrevende og ikke minst nyttig. Det eneste vi har å utsette på programmet er ytelsen (uavhengig av hvilken port som benyttes), men dette må nesten settes opp mot fleksibilitet med hensyn til for eksempel brannmurer.

TeamViewer er gratis for personlig bruk. Det finnes flere kommersielle versjoner av programmet. Her varierer både funksjonalitet og pris, alt etter hvilken utgave man har behov for. Prisen starter på 470 dollar og kryper oppover. For nedlastingslink og mer informasjon om produktet, se www.teamviewer.com.