Smarte skjermer og Tablet PC

Notatblokk-PC, eller Tablet PC, har de fleste fått med seg navnet på. Nå gjør også Smart Display sitt inntog.

De svært innvidde i dataprodusentenes gjøren og laden har nok allerede forstått at notatblokk-PC og Smart Display er to helt forskjellige konsepter. Imidlertid tyder innboksen min på at det er langt fra alle som har forstått dette. Med det som bakgrunn tar vi like godt en nærmere gjennomgang av hva de forskjellige teknologiene går ut på og hvilke bruksområder og kundegruppe de retter seg mot.

Notatblokk-PC

   Dette er kort fortalt en variant av den gode gamle bærbare PCen. Den store forskjellen ligger hovedsakelig i at man kan skrive direkte på skjermen ved hjelp av en spesialpenn samt at det er en egen versjon av Windows XP for Tablet PC som kjører på den. Det som må sies med en gang er at det ikke er noen grunn til å anta at dette er fremtidens bærbare PC. Dette er bare et eksempel på en av mange varianter av kommende bærbare PCer. Vi kan regne med at flere og flere spesialtilpassede enheter vil komme på markedet. Notatblokk-PCen er bare en av disse.

Som sagt et dette i bunn og grunn en bærbar PC. Hovedsakelig ligger dette i det faktum at det er en fullverdig PC. Den har alt en vanlig maskin har, litt avhengig av modell. Den er utstyrt med prosessor, minne, utganger til eksterne enheter etc. Der den skiller seg, er hovedsakelig ut fra hva hver enkelt produsent har bestemt seg for å lage. Produsenter som Toshiba og Acer har i stor grad laget en helt standard bærbar PC, som er utstyrt med karakteristika og operativsystem som også gjør den til en notatblokk-PC. Dette foregår i stor grad ved at skjermen dreies rundt og denne blir maskinenes overside og tilgangen til tastaturet blokkeres. Dermed kan maskinen styres i sin helhet av pennen. Andre produsenter som ViewSonic  og Compaq har laget enheter som det er vanskeligere å sette i samme bås. Compaq er modulbasert og tastaturet kan kobles helt fra. Viewsonic er vel det selskapet som har gått lengst i så måte. Deres VT1100 er i utgangspunktet helt tastaturløs. Dokkingstasjon og tastatur må kjøpe separat. Dette er etter vår mening en lite brukervennlig løsning. Dette burde vært et komplett sett som hører sammen. Den er utstyrt med USB-port, men i motsetning til de andre nevnte er dette ikke USB 2.0.

XP hele veien

Fundamentet for alle notatblokk-PCer er nettopp Windows XP Tablet PC Edition. Hva er så forskjellen på denne versjonen og gode gamle Windows XP Professional. Det er faktisk ikke særlig mye. Hele systemet er faktisk basert på nettopp XP Professional, mye på samme måte som XP Media Edition. I praksis betyr dette at Tablet PC Edition har all funksjonaliteten som XP Professional har, men det har i tillegg fått noen vesentlige tillegg.

Disse er Microsoft Windows Journal, Microsoft Input Panel og Microsoft Sticky Notes. La oss slå fast med en gang at dette er et engelskbasert operativsystem foreløpig. Det betyr at de nordiske spesialkarakterene ikke vil fungere for flere av de tilpassede Tablet-programmene.

Les hele artikkelen på pcworld.no