SIKTER HØYT: Google Pixel varsler storsatsing fra giganten til å ta markedsandeler i mobilmarkedet. Foto: Jason Cross, PC World.

Google går etter Huawei og Apple

Når søkegiganten vil slåss med Huawei, Apple og Samsung, betyr det visuelle alt. På mobiler, VR og TV-skjerm.

At smartmobilmarkedet vel så mye er en kamp om foto og video har vært klart i noen år, og de siste årene har nyheter som effektivt gruser det gamle «kompaktkamera»-markedet kommet på løpende bånd.

Google lanserer to smartmobiler, Pixel og Pixel XL, og navnet i seg selv illustrerer hva som er hovedsalgsargumentet. Dette skal være smartmobiler med de beste kameraene i klassen. Google har allerede fått 89 i karakter av DxOmark, en måletjeneste som sammenligner fotografisk og optisk yteevne mellom modeller fra ulike leverandører. Dermed får Samsung, HTC og Sony en ny seriøs konkurrent – deres beste smartmobiler har karakterene 87 og 88. Nye LG V20 er ennå ikke målt.

Beste kamera, så langt?

Hovedkameraet har 12,3 megapiksler oppløsning, men her som i resten av fotoverdenen er pikseloppløsning kun en indikator. Dårlig optikk, sensor eller programvare kan få selv store megapikseloppløsninger til å suge hoppemelk.

Google bruker en bildesensor med større, mer lysfølsomme pikselpunkter – hele 1,55 mikrometer (0,0015 millimeter). Optikken har lysstyrke f/2, og kombinasjonen skal kunne gi helt fantastiske bilder i dårlig belysning. Innebygd bildestabilisering bidrar til dét.

Google har også endelig fått til kameraoptikken i sammenheng med designen slik at kamera ikke buler ut på baksiden

Pixel-eiere kan også glede seg over at de får ubegrenset lagring av foto og video i Google-skyen. Dette gjelder fullkvalitetsvarianten, ikke den komprimerte ubegrensete som allerede er tilbudt fra denne foto-tjenesten.

Rask prosessor og lang batteritid

Pixel er ellers lekkert designet, med tynt karosseri i aluminium og buet glasskjerm med Gorilla Glass 4-herding. Den kjører første hovedoppdatering av Android Nougat som ble introdusert i august, versjon 7.1. Skjermen er en AMOLED med fullfarge og det Google kaller ekte svart. Modellforskjellen er 5 tommer med 1920x1080-oppløsning eller 5,5 tommer 2560x1440-oppløsning for XL. Lagringsplassen er enten 32 eller 128 gigabyte, og den kan dessverre ikke økes med minnekort.

Kontrollknappen har innebygd fingerskanner for rask og sikker innlogging.

Prosessorene er råsterke firekjerners Snapdragon 821 med 4 gigabyte internminne, skriver vår internasjonale nyhetstjeneste.

Batteriet skal kunne lades til en full dags bruk på 15 minutter, og det er sjølsagt trådløs lading. Lading til full kapasitet skal ta litt mer enn en time. Da skal batteriet vare i flere dager med normal bruk. Kapasiteten er enten 2770 eller 3460 milliamperetimer.

Enkel oppgradering

Denne telefonen retter seg også inn i konkurransen med Microsoft og deres digitale assistent Cortana. Google Assistant er mer enn en talestyrt søkemotor av Siri-typen, her er det relasjonell hjelp og automatiseringer som gjelder. I forhold til forgjengeren Google Now er Assistant kommet i tenårene.

For den som allerede har en Android-telefon skal det være enklere enn før å ta i bruk en Pixel. En egen adapter gjør at innstillinger, apper, meldinger og annet innhold fra en annen Android kan kopieres raskere en via den mer vanlige skyen.

Denne adapteren gjelder også for den som vil oppgradere fra en Apple smarttelefin til Pixel.

Sikter seg mot utsatt andreplass

Prisen for en Google Pixel starter på 5200 kroner (649 USD), noe som skulle tilsi at de kommer til å koste rundt 6000 om de kommer i salg i Norge. Dette betyr at det er Huawei, HTC og Sony som er de viktige konkurrentene.

Markedsleder Samsung ligger et par tusen kroner høyere med sine premium-telefoner S7/S7 Edge og Note 7, når den kommer tilbake i salg. Fargevariantene er et spark til markedsavdelinger som har gått tullpratskolen, og Google er lei av denslags. De tre fargene er Quite Black, Very Silver og Really Blue.

Det kan virke som Google sikter seg inn mot å vinne slagmarken rundt andreplassen i mobilmarkedet. Huawei vokser sterkt, og utfordrer et Apple som rutsjer nedoverbakke i med sine rundt 10 prosent av salget. Det gjenstår å se hvor mye skade Samsung får av den brennheite tabben Note 7. Men koreanerne leder fortsatt suverent, og deres fjerdepart av markedet kommer av salget av alle andre modeller de leverer, ikke bare i premium-markedet.

Ikke vanntett

Pixel innebærer også at Nexus-serien av Android-referansemodeller avsluttes. Med Pixel går Google inn i markedet for egen del og for å selge egen merkevare. Dette skal ha betydd at selskapet har måttet jobbe for å finne en leverandør som har vært villig til å produsere den fysiske telefonen.

Snodig nok velger Google å ikke gjøre Pixel vanntett. Siden Sony introduserte dette i 2013 og Samsung fulgte på i 2014 har elementær vannsikring vært et minstekrav for premium smartmobiler. At til og med Apple endelig la dette til i sine nyeste telefoner i forrige måned bekrefter trenden.

Til gjengjeld har Pixel hodesettport, i tillegg til Bluetooth 4.2, slik at brukeren selv kan velge når trådløst er best.

Kaster 4K trådløst

I tillegg til mobiltelefonen kom endelig en oppgradering til Chromecast, en ny maske for virtuell virkelighet og et par hjemmenettverksdingser.

Chromecast Ultra er beregnet for 4K HDR video, og selv til stive 560 kroner (69 USD) beholder den design og det enkle oppsettet. Selv om den støtter WLAN over 802,11ac, er det også inkludert en fysisk gigabit ethernett-port. Med Google Home-høyttaler kan Chromecast stemmestyres. Nye ultra kommer i salg i november.

Google har solgt rundt 30 millioner Chromecast siden 2013. De deler markedet med aktører som Roku og Amazon Fire, melder Techhive.