BATTERI: Årsaken til brann i Note 7-mobilene skal ligge i batteridesignet. Designflausen kan ha kostet konsernet opp mot 45 milliarder kroner. Illustrasjon: IDGNS

Batterisvikt var synderen

Samsung er ferdig med å undersøke hva som gikk galt med gigantflausen Note 7. Feilen kan gi konsernet tap mot 45 milliarder kroner.

Seinere denne uka eller tidlig i neste uke vil Samsung offisielt konkludere med at feil i selve batteridesign var årsaken til at Note7-smarttelefonene risikerte å selvantenne både under lading og bruk.

Utrederne har klart å replikere hvordan brannene startet under kontrollerte forhold, og programvarefeil og fysisk plass i batterikammeret ser ut til å være frikjent. Feil i produksjonen av batteri hos underleverandører blir også avvist.

Dette forteller en kilde til Reuters i Seoul.

Kostbar designfeil, tjener penger som gress

Rapporten vil i tillegg i detalj forklare hvilke tiltak Samsung har satt i verk for å unngå lignende designfeil og sikkerhetsrisiki i framtidige smarttelefoner. Selskapet er helt avhengig av at dette presenteres troverdig og solid, slik at forbrukertillit og omdømme gjenopprettes.

Det er beregnet at Note 7-tilbaketrekkingen kommer til å koste Samsung rundt 45 milliarder kroner (6,1 billioner won) over tre finanskvartaler.

Note 7-skandalen var en av de mest kostbare brølerne i teknologihistorien, men det ser ut til at Samsung rister dette av seg. I forrige uke meldte selskapet om omsetningsrekord i fjerde kvartal, og det ser ut til å bli det beste kvartalet for Samsung Electronics på tre år. Veksten er ventet å holde seg inn i 2017, men ikke bare på grunn av godt smarttelefonsalg. Samsung er storleverandør av sentrale komponenter som minnebrikker og OLED-skjermer for smarte dingser, som generelt har sterk vekst.

Forventningen er et driftsresultat på 63 milliarder kroner (9,2 billioner won) i fjerde kvartal, skriver Forbes.

Det er ventet at rapporten om Note 7-feilen vil slippes like før de endelige resultatene for fjerde kvartal presenteres.

Brøleren har allerede påvirket hvordan andre aktører markedsfører sine smarttelefoner. Blant annet har den viktige konkurrenten Huawei poengtert at deres hurtiglading i nye smarttelefoner er supplert med fem interne kontrollpunkter i telefonen før strømmen overhodet når batteriet til lading.

Et utfordrende år for Samsung

Veien framover er imidlertid preget av høydepunkt og lavmål. Det er ventet at oppfølgeren Galaxy S8 til fjorårets dundrende salgssuksess S7 vil bli lansert rundt Mobile World Congress i Barcelona i månedsskiftet februar/mars. Ryktene sier at telefonen vil inneholde nok nyheter til å holde hovedkonkurrentene Huawei, Lenovo og Google stangen.

Det er også ventet at Note 8 vil komme til høsten.

På den andre siden melder CNN, BBC og Al Jazeera at største eier i Samsung er innblandet i korrupsjonsskandalen som ser ut til å sende Sør-Koreas president Park Geun-hye til riksrett. Lee Jae-yong er nestleder i Samsung-styret, men Lee-familien kontrollerer hele Samsung-gruppen via et intrikat krysseierskap av selskapet. I verste fall kan dette bety arrestasjon og fengsel for sjefen for teknologigiganten, og kan få alvorlige konsekvenser på den sørkoreanske økonomien.

Aksjekursen på Samsung Electronics falt med 2,3 prosent på meldingen om arrestasjon.