KLEMFEIL: En produksjonfeil av batteriene til Note 7 setter dem i klem, og det gir overoppheting under lading. Foto: Samsung

Nærmere en løsning for Note 7-krisen

Mens kursene faller og omdømmet stripes av sot, er Samsung et stykke nærmere å finne ut av hva må gjøres.

Med start i Sør-Korea vil Samsung starte en utrulling av en programvareoppdatering til Galaxy Note 7. Den vil stoppe oppladingen av batteriet når 60 prosent av effekten er nådd, og det skal gjøre det trygt å lade og bruke smarttelefonen inntil den eller mulige defekte batterier er byttet ut.

Rekordtilbaketrekking

Siden stopp i salg og tilbakekalling startet for ti dager siden, har tallet telefoner rammet doblet seg til over 70. Det har også antall telefoner som kan være rammet. Samsung hadde fått 2,5 millioner av denne premium-mobilen ut til kunder i ti land den korte tida før batterifeilen torpederte det hele.

Om denne oppgraderingen vil bli gjeldende i resten av verden er ikke avklart, sier en talsperson til Reuters.

Fra 19. september blir det muligheter for full bytte for eksisterende kunder med nye telefoner som har trygge batterier i Sør-Korea.

Feilen skal skyldes feilproduksjon av batteriene til Note 7, som leveres av to selskaper: Et er annet selskap i Samsung-konglomeratet, og et er kinesisk underselskap. Det er Samsung-selskapet som skal ha gjort seg skyld i feilproduksjonen, og de mister dermed hele leveringen til Note 7.

Feilproduksjonen gjør at batteriet kommer i klem i selve batterikammeret i telefonen, og under lading stiger temperaturen i dette området. Når varmen blir høy nok, kan selve mobilskjermen antennes.

Dermed skal det være liten mulighet for at smarttelefonen kan selvantenne når den ikke lades.

Faller på børs

Samsung Technologies har tapt 118 milliarder kroner (15,9 billioner won) i aksjeverdi på to måneder, og hadde mandag sitt størst børsfall på én dag siden 2012. Det kom etter en helg der mange av de største flyselskapene i verden innførte forbud mot bruk av Note 7 i deres fly.

Totalt sier analysene at omsetningssvikten vil bli på 41 milliarder kroner (fem milliarder dollar), eller rundt to prosent fall for giganten gjennom hele året.

Analysene antyder at den raske responsen med stopp og tilbakekalling kan ha skjermet selskapet for enda sterkere fall. Budskapet om at selskapet prioriterer kundenes sikkerhet foran egen profitt kan gi en positiv effekt på lengre sikt.

Åpner for konkurrentene

De store forventningene bransjen og Samsung hadde til en ny premiummodell for høstsalget er ettertrykkelig satt tilbake. I mellomtiden kommer nye smarttelefoner fra LG, Sony, Huawei og Xiaomi som innovative alternativer og med en fersk sjangse til å gjøre den riktig så bra resten av høsten.

En sideeffekt av miséren knyttet til Note 7 er nye spekulasjoner om når en S8-versjon vil bli lansert til våren. Note 7 skulle holde fart i salget til verdens største mobilleverandør denne høsten, etter fantastisk salg av de to S7-modellene som ble lansert i februar. Totalt ble det solgt 25 millioner S7 i første halvår, og 13 millioner av mellommodellen Galaxy J2.

Det er ikke klart hvor lenge forbudet mot bruk av Note 7 hos enkelte flyselskaper som SAS, Norwegian, Delta og United, eller på flyplasser i USA, vil vare etter at bytteprogrammet er kommet i gang. Men et slikt forbud vil bremse nysalget siden målgruppen typisk er folk på farten.