YTER MER OG KREVER MINDRE: Serieproduksjon av 10 nanometer mobilprosessorer er godt nytt for den som ha bedre yteevne og lengre batteritid i mobilen. Foto: Samsung Pressefoto.

YTER MER OG KREVER MINDRE: Serieproduksjon av 10 nanometer mobilprosessorer er godt nytt for den som ha bedre yteevne og lengre batteritid i mobilen. Foto: Samsung Pressefoto.

Endelig 10 nanometer i serieproduksjon

Høyere yteevne og redusert strømforbruk i mobilene kommer med nye mobilprosessorer fra Samsung.

Raset mot tettere koplinger og integrasjon i prosessorverdenen har nådd en milepæl. I en ny Exynos mobilprosessor starter Samsung serieproduksjon med tetthet så lite som 10 nanometer.

Yter mer og krever mindre

Den praktiske nytten av en prosessor med 14 nanometertetthet er at den har en yteevne som er 27 prosent høyere enn første generasjon med 14 nanometer fra to år tilbake. Den bruker også miljø- og batteritidsvennlige 40 prosent mindre strøm for å produsere denne evnen. I produksjon er det snakk om å få ut 30 prosent flere brikker per silisiumplate («wafer»), som er de dyre platene som er produksjonsbasis for mikrokablingen som må til.

Ti nanometer-prosessorer har blitt demonstrert før, men å serieprodusere prossorer i volum er en helt egen utfordring når tettheten blir så høy. Samsung er den første som har knekt koden. De beskriver det som en trippelleggerprosess der alle kabler legges likt tre ganger, formodentlig i høyden, og at dette gjør tetthet og fleksibilitet mulig.

Samsung demonstrerte at de kunne gjøre dette med enklere produkter som minnebrikker i april.

Tett og kompakt

Nanometer-produksjonsteknologier går forenklet ut på at man er i stand til «trekke kablingen» i en mikroprosessor med en avstand oppgitt i nanometer mellom kabelhøydene, altså i milliarddels meter. Gjeldende normalteknologi er 14 nanometer.

For å illustrere hva man snakker om, så lages disse integrerte kretsene ved hjelp av silisium-halvledermetall. Et silisium-atom er 0,11 nanometer bredt, noe som betyr at 10 nanometer begynner å utfordre hva som er mulig å gjøre på atomnivå.

Men det har vært en gjentagende bekymring gjennom alle år med gjeldende halvlederteknologi.

Samsungs andre bein

Å bygge et utviklermiljø som både kan designe nye dingser og utvikle apper som kan nyttiggjøre seg kjappere prosessorer og mer strømgjerrige er også sentralt i utviklingen av produksjonsteknologien. Selskapet forsikrer at kunder og partnere har fått rikelig tilgang til dokumentasjon og verktøy for å bygge et økosystem klar for den nye generasjonen.

-­ Vi skal ikke bare sikre at vi får til bedre teknologi gjennom kontinuerlig innovasjon, men at kundene får et utvalg av forskjellige halvlederløsninger og bygge en variert halvledervirksomhet for oss selv, sier Yoon Jongshik, direktør for forretningsutvikling i halvledervirksomheten, til ET News.

Halvleder- og komponentvirksomheten er Samsung Electronics andre hovedbein, og er forretningsområdet selskapet støtter seg på når mobil- og pc-virksomheten av ymse årsaker går verre enn ønsket. De produserer ikke bare for eget selskap, men for de aller fleste større og mindre produsenter av mobile enheter av de fleste typer.

Kommer til Galaxy S8?

Samsung sier ikke mye om hva de planlegger å bruke en høyeffektiv, strømgjerrig prosessor til, utover at det er produkt som skal lanseres neste år. Dermed er spekulasjonene i gang om at Premium-modellen S8 som ventes i første kvartal i neste år kommer til å være den første mobilen til å få en superkjapp prosessor med lang batterilevetid bedre enn noe annet i denne klassen.

Det er allerede kjent at Samsung akter å bruke sin egen Exynos-brikke og Snapdragon 830/835 designet av Qualcomm i S8. Begge brikker kan produseres med 10 nanometer-teknologi.

Batteri og strømhåndteringen i neste Samsung Premium-modell kommer garantert til å omsluttes med en helt spesiell oppmerksomhet.

Det er også vurdert som sannsynlig at en eventuell Note 8 eller tilsvarende og Apple sin etterlengtede Iphone 8 neste høst vil være kandidater. De vil ha sterkt behov for det aller, aller beste av teknologi og innovasjoner etter årets skuffende varianter.

Samsung lover videre at de er i ferd med å lage 2. generasjon produksjonsdesign, som skal gjøre 10 nanometer produksjon enda mer effektiv og lønnsom. Om dette kommer til å bli lisensiert ut til andre produsenter er ikke helt klart, men det betyr at mobilprosessorer med denne kompakte designen vil nå priseffektive volum og være tilgjengelig i stor skala i slutten av neste år.