Smarttelefonsalget nær doblet

Smarttelefonsalget nær doblet

Smarttelefonprodusentene seiler i medvind i et marked med kraftig vekst. Så langt er 200 millioner enheter solgt, og lite tyder på at oppturen er over.

Nokia, Apple, RIM, Samsung og HTC. For å nevne noen. Alle er de med å sloss om lukrative andeler i et marked som er nær doblet i løpet av det siste året.

Ferske, globale salgstall fra IDC forteller om et marked som vokser i ekspressfart. Dette er en utvikling de fleste produsentene ser ut til å ha fått med seg, og som IDC-analytikerne tror vil fortsette å prege utviklingen fremover.

200 millioner enheter

I løpet av tredje kvartal vokste totalmarkedet for smarttelefoner med 89,5 prosent til 81,1 millioner enheter. Det samme tallet for fjoråret viste til sammenligning 42,8 millioner enheter. Når vi oppsummerer årets ni første måneder, viser totaltsalget 200,6 millioner enheter - 67,6 prosent mer enn året før. Og det er lite som tyder på at historien slutter her.

- Smarttelefonprodusentene har vind i seilene. Overgangen til smarttelefoner fortsetter med uforminsket styrke, lyder spådommen fra senioranalytiker Kevin Restivo ifølge IDC.

Ikke overraskende er det de store mobilprodusentene som topper salgslisten for tredje kvartal 2010. Tallene avslører ikke bare hvem som for tiden har forsynt seg mest av markedet, men også hvem som har gjort det sprekest vekstmessig i løpet av det siste året.

Femdobling fra Samsung

Samsung er uten tvil den aktøren som kan vise til den sterkeste, årlige salgsveksten målt i antall enheter. 7,2 millioner telefoner ble levert fra Samsungs rekker i tredje kvartal, mer enn fem ganger så mange som på samme tid i fjor. Den sterke veksten betyr også at Samsung nå har en markedsandel på 8,9 prosent, fem prosentpoeng mer enn i fjor. I fjor leverte Samsung 1,3 millioner smarttelefoner i tredje kvartal.

Galaxy S og Phone 7

Rakettutviklingen Samsung kan vise til er basert på verdenslanseringen av de Android-baserte Galaxy S-telefonene, men selskapets Wave-telefoner bidrar også med sin popularitet. Samsung er også blant de første leverandørene av Phone 7-baserte smarttelefoner, og kalkulerer med et salg på 10 millioner enheter innen utgangen av året.

Opptur for HTC og Apple

Men Samsung er slett ikke alene om å gjøre det bra. HTC og Apple er to andre produsenter som har grunn til å smile over utviklingen. Førstnevnte har på sin side nesten tredoblet sine leveranser av smarttelefoner, fra 2,1 millioner enheter i tredje kvartal 2009 til 5,8 millioner enheter i år. Også her er det Android-baserte enheter som er en viktig driver bak utviklingen, og som gjør at HTC nå har en markedsandel på 7,2 prosent. Selskapet har også valgt å basere flere nye modeller på det kommende mobiloperativsystemet Phone 7. Mobilene skal lanseres i fjerde kvartal, og skal bidra til HTCs målsetning om ni millioner enheter innen årets utløp.

Negativ Nokia-trend

Mobilgiganten Nokia er fremdeles med i spillet om smarttelefonkundene, selv om selskapet har fortsatt trenden med fallende markedsandeler. Lanseringene av C7 og N8 er trolig med på å forklare Nokias salgsvekst, men var ikke nok til å stanse den nedadgående trenden som til ga selskapet en markedsandel på 32,7 prosent i kvartalet. Nokia leverte totalt 26,5 millioner enheter i kvartalet, 61,6 prosent mer enn på samme tid i fjor. Selskapets markedsandel ble redusert fra 38,3 prosent i tredje kvartal i fjor til 32,7 prosent i samme periode i år.

Nær dobling for Apple

Tredje kvartal er tradisjonelt en god salgsperiode for Apple, og årets kvartal er intet unntak. Nye Iphone markerer en ny milepæl for selskapet, nok til å gi selskapet en annenplass på listen med en markedsandel på 17,4 prosent. Det betyr at selskapet kun er forbigått av Nokia, som med sin andel på 32,7 prosent av markedet topper listen. Steve Jobs & co. leverte 14,1 millioner enheter i perioden, 90 prosent mer enn i tilsvarende periode i fjor.

RIM nummer tre

For Research In Motion, selskapet som står bak BlackBerry-modellene, ble tredje kvartal rekordsterkt med 12,4 millioner enheter. Det holdt til en tredjeplass på listen, bak Nokia og Apple. Til tross for god utvikling i tredje kvartal, sørget en årsvekst på 45,9 prosent for sisteplass for RIM i knallhard konkurranse med de øvrige smarttelefonprodusentene.

RIM opplevde dermed sitt tredje kvartal på rad med fall, til tross for at tredje kvartal isolert sett ble rekordsterkt for selskapet. Selskapet BlackBerry-modeller fortsetter å holde en sterk posisjon i det nord-amerikanske markedet, og har blant annet lansert sin første modell basert på berøringsskjerm og qwerty-tastatur, BlackBerry Torch 9800. RIM havnet på en tredjeplass på listen, bak Nokia og Apple.

Flere utfordrere kommer

Kampen om kundene vil garantert bli hardere i tiden fremover. Den siste posten i statistikken rommer andre smarttelefonprodusenter, og står totalt for 18,6 prosent av markedet. 15,1 millioner enheter ble levert fra andre produsenter, mer enn dobbelt så mye som for ett år siden.