Smått er stort på Cebit

Smått er stort på Cebit

Små kontrakter fra små bedrifter som kjøper smått utstyr vil prege årets Cebit-messe.
Arrangørene venter at rundt 555.000 besøkende vil være innenfor de 26 utstillingshallene i Hanover i perioden 18. til 24. mars. Det er omtrent det samme som i fjor. Antallet utstillere viser en liten nedgang fra 6.600 på fjorårets messe til 6.300 utstillere fra 66 land i år.

Selv om det er et stykke opp til toppåret 2000 med 800.000 besøkende, er de forventede tallene fra Cebit fortsatt imponerende store. Likevel kan det se ut til at "smått" blir stikkordet når årets messe åpner dørene om noen dager.

Små bedrifter

It-selskapene retter sitt skyts mot mindre bedrifter etter at de store bedriftene har kuttet ned på it-investeringene. Små og mellomstore bedrifter kommer derfor til å stå spesielt i fokus på Cebit i år. Produsentene har hatt noen år til å rette sine produktporteføljer mot mindre kunder og står nå i kø for å vise hva de har kommet fram til.

For små norske bedrifter betyr denne utviklingen at flere av løsningene som tilbys kan være aktuelle. Den økonomiske nedturen de siste årene gjør også at potensielle kunder ikke trenger å ha millioner av kroner på bok for å bli tatt alvorlig.

-- For noen år siden ville du ikke engang ha fått komme inn på standen til de store systemintegratorene hvis sa du ville legge inn en ordre på 10.000 euro (80.000 kroner). I dag er du hjertelig velkommen selv om du bare har halvparten å brenne av, sier administrerende direktør Tom Henderson i analyseselskapet Extremelabs til IDG news.

Små pc-er

Ip-telefoni og VoIP (Voice over IP) er blitt modne teknologier på full fart inn i bedriftene. Det samme

gjelder trådløse nett, noe som blant annet gjenspeiles i at aktører som Nortel og Alcatel nå satser for fullt. I Hannover vil disse og tilsvarende selskaper vise trådløs mobilitet som er kommet over barnesykdommene. Prototypen av produkter med nyere trådløs-teknologier som UWB (Ultrawideband) og Wimax dukker også helt sikkert opp på messegulvet. UWB er med en datahastighet på 480 megabit per sekund særlig tenkt brukt til trådløs overføring av musikk og bilder hjemme. Wimax er en utendørsteknologi som brukes til å etablere bredbåndsforbindelser.

Hvert år viser Cebit hvilken retning pc-en beveger seg i. I år er det størrelsen det kommer an på. Hjemmemarkedet krever små bokser som passer inn i stuen, samtidig som ytelsen må vøre på topp for å håndtere multimedia. Blant annet ventes de første små-pc-ene med AMD 64-bits Athlon prosessor å dukke opp på utstillingsgulvet.

Computerworld er på plass i Hanover fra åpningsdagen. Utstillingen og pressekonferansene vil bli løpende dekket på Computerworlds nettsider. Det blir også fyldige reportasjer fra den gigantiske it-messen i papiravisen.