Snøhetta bruker Pixar-verktøy

TIng som før hadde tatt 100 år, går nå unna på sekunder.

Publisert Sist oppdatert

Ytterst på Vippetangen, nærmere bestemt i skur 39, holder landets trolig mest kjente arkitektfirma hus. I horisonten kan man så vidt skimte den nye operaen i Bjørvika, et av Snøhettas virkelige mesterverk.

Vi treffer arkitekt Rune Veslegard ved inngangen til skuret, som strengt tatt ikke er noe skur. Et ekstremt fancy et i så fall. Det er nemlig ikke vanskelig å se at vi er på besøk hos et arkitektfirma.

Ikke bare ser bygningen særdeles fiffig ut fra utsiden, med fargerike mønstre og skulpturer, men innvendig er det høyt under taket og en ytterst moderne atmosfære. De rundt 100 ansatte sitter i et digert åpent landskap, noe man gjerne skulle tro fort kunne bli en smule forstyrrende. Men Veslegard forsikrer oss om at det er utelukkende positivt å sitte slik. Av flere grunner. For det første gjør dette at prosjektene som er under utvikling mer blir mer åpne, i og med at det er enkelt å diskutere med kolleger. I tillegg blir det et inkluderende og sosialt arbeidsmiljø.

- Når man virkelig trenger å konsentrere seg er det bare å ta på hodetelefonene, sier arkitekt Veslegard med et smil.

Selv jobber han for tiden med et prestisjeprosjekt i Midt-Østen. Nærmere bestemt Ras Al-Khaimah 150 kilometer øst for Dubai. Midt ute i ørkenen skal det bygges en rekke hoteller og et kongressenter. Snøhetta har fått i oppdrag å gjennomføre et prosjekt ved navn The Gateway Project, en slags inngangsport til det nye byområdet i ørkenen. Rundt 25 personer fra Snøhetta jobber med dette.

Ras Al-Khaimah er ikke det eneste stedet i Midt-Østen hvor det verdenskjente arkitektfirmaet gjør forretninger. Amman, Abu Dhabi og Dhahran er andre eksempler. Hvorfor i all verden er et norsk arkitektfirma såpass godt representert i Midt-Østen?

- Biblioteket i Alexandria som vi hadde ansvar for har nok vært en døråpner. Dette har blitt et velkjent bygg, og vi har blitt invitert til flere og flere konkurranser i ettertid, svarer Veslegard.

Automatiske endringer

Å si at informasjonsteknologien har revolusjonert arkitektbransjen vil være tidenes underdrivelse. Ikke bare har stadig mer avansert programvare gjort det generelle arkitektarbeidet enklere, men dette har også gjort det mulig å skape bygninger som rett og slett ikke var mulig å få til før i tiden.

- Mye av det vi jobber med er umulig å tegne for hånd. Det ville tatt 100 år å produsere. Men i dag kan tegningene genereres automatisk fra 3D-modeller, forklarer arkitekten, som selv har arkitektutdannelse fra NTH.

Arkitektstudenter lærer fra et tidlig stadium å beherske avanserte dataprogrammer. Autocad er hovedverktøy, men også løsninger som Revit gjør arbeidet usedvanlig mye enklere. Spesielt med tanke på mengdeberegninger, som antall dører og vinduer i et bygg.

- I et stort prosjekt blir det fort 1000 tegninger, og små endringer underveis vil påvirke mange av dem. I dag oppdateres slike endringer automatisk på alle tegningene, så kvalitetssikringen blir mye bedre enn før i tiden.

De bruker også de samme verktøyene som Pixar, les videre på neste side!