Søk på frekvenser

Søk på frekvenser

Post- og teletilsynet (PT) har lansert web-portal for norsk frekvensplan.
Frekvensplanlegging er en kompleks affære. Det gjenspeiles i den norske frekvensplanen som PT nå presenterer i en spesielt tilrettelagt web-portal. For folk flest vil forkortelser som VLBI, SAP/SAB, ISM, SRD, PMR, ERC og DEC, som presenteres uten nærmere forklaring, være mer enn nok til å aldri besøke frekvensportalen igjen.

Men er du virkeling interessert i frekvenser inneholder planen alt du trenger å vite. Norsk frekvensplan viser hvordan radiospekteret mellom 9 kilohertz og 400 gigahertz disponeres i Norge. PT har lenge vært forpliktet til å vedlikeholde en slik plan, men har ikke tidligere presentert planen i web-tilpasset format.

Planen er et nyttig verktøy for alle som utvikler radioutstyr og som lurer på hvilke frekvenser som kan være aktuelle å bruke. Oversikten er også bra å ha dersom du går med planer om å importere radioutstyr og er usikker på om dette utstyret kan brukes i Norge. Selv om svært mange frekvenser nå er harmonisert, er det opp til frekvensmyndighetene å avgjøre hva ulike frekvenser skal benyttes til i det enkelte land.

Mest nyttig er kanskje de brukertilpassede søkene hvor en kan søke på type tjeneste. Med få museklikk kan du for eksempel få vist alle frekvenser som brukes til gsm eller kringkasting. For Computerworlds lesere kan det også være interessert å se alle frekvensene som er tillatt brukt til trådløse nett

Frekvensportalen, som er tilgjengelig via PTs hjemmesider, vil bli oppdatert kontinuerlig. Alle frekvens-nyheter vil bli lagt ut i en egen Frekvensnytt-rubrikk, skriver PT i en nyhetsmelding.