MONOPOLIST? EU-kommisjonen synes Google – her representert ved hovedkvarteret i California – er blitt for mektig. (Foto: Google)

MONOPOLIST? EU-kommisjonen synes Google – her representert ved hovedkvarteret i California – er blitt for mektig. (Foto: Google)

EU truer Google med store bøter

Nå truer EU med betydelige bøter hvis ikke Google slutter å legge press på mobilprodusentene for å få lagt inn Google-programvare i Android-mobilene.

Myndighetene i både USA og EU ser ut til å føre en evig kamp mot teknologiselskaper som antar monopolmakt i markedet.

Stridighetene mellom EU og Google har bølget frem og tilbake i flere år, og nå vurderer EU det som betegnes som «betydelige bøter» – «substantial fines» – mot Google.

Googles morselskapet Alphabet svarer at selskapets Android-politikk fremmer nyskaping i regionen.

Det er nyhetsbyrået Reuters som nå melder at EU vil ha en slutt på Googles konkurranse-hemmende Android-praksis.

EU vil at Google skal slutte å tilby mobiltelefonprodusentene finansielle insentiver for å sikre at Googles søkemotor blir forhåndsinstallert som eneste søkemotor på Android-mobilene, ifølge Reuters.

150-siders dokument

EU-kommisjonen skal ha utarbeidet et 150-siders dokument om saken som nå er sendt ut til firmaer som har klaget på Google. Google selv mottok en kopi av dokumentet i vår, heter det.

EU ønsker å få slutt på at Google enten betaler penger til mobilprodusentene eller gir dem store rabatter hvis de sørger for at Googles søkeprogramvare er forhåndsinstallert sammen med programvaren for Googles nettbutikk Play Store.

Google har ikke lov til å straffe eller presse selskaper for ikke å opptre i tråd med Googles ønske, heter det i dokumenter som Reuters har fått tilgang til.

EU-kommisjonen ønsker å gi Google en bot som er stor nok til å virke avskrekkende og som får slutt på den konkurransehemmende virksomheten som Google skal ha drevet med siden 2011, fremgår det av EU-dokumentet.

Google har i et tilsvar sagt at selskapet ser frem til å vise EU-kommisjonen at Android-modellen er designet både med konkurrentenes og forbrukernes interesser for øye, i tillegg til at Android fremmer nyskaping i regionen, heter det.

Les om:

søkemotor