Søker berømmelse med ekstern lagring

Søker berømmelse med ekstern lagring

Platelagerprodusenten Western Digital ønsker å skape seg et navn hos avanserte pc-brukere. Svaret er Media Center.
Dell og Hewlett-Packard bruker platelagre fra Western Digital, men for de fleste er platelagerprodusenten lite kjent. Konkurrentene er Fujitsu, Hitachi, Maxtor, Samsung, Seagate og Toshiba.

Western Digital er knapt synlig som platelagerprodusent til lagringssystemer, og leverer ikke platelagre til bærbare pc-er eller forbrukerelektronikk som krever platelagre med mindre enn to tommers diameter.

For bærbare pc-er vurderes introduksjonen av et nytt platelager på 40 og 80 GB med 5.400 omdreininger per minutt i forhold til konkurrentenes 4.500 omdreininger per minutt.

Som leverandør av platelagre til bordmaskiner og forbrukerelektronikk som spillmaskiner, er Western Digital tredje størst med rundt 25 prosent markedsandel. Kun Seagate med nærmere 31 prosent og Maxtor med 29 prosent er større.

Ekstern

For å markere sin teknologi har Western Digital introdusert Media Center, et eksternt tilkoblet lagringssystem for felles behov eller sikring av personlige data. Håpet er å bli bedre kjent og øke omsetningen.

-- Media Center er tiltenkt små bedrifter med åtte til ti ansatte og brukere med behov for å lagre mye digital media som MP3 og video, fremhever Sherri Besser, senior marketingdirektør.

Media Center er et eksternt platelager på 160, 200 eller 250 GB med 8 MB hurtigbuffer basert på ATA (Advanced Technology Attachment). Platelageret roterer med 7.200 omdreininger per minutt.

Tilkoblingen til datamaskinen skjer ved USB 2 (Universal Serial Bus) med en hastighet på 480 Mbit per sekund alternativt IEEE 1394 Firewire på 400 Mbit per sekund. For at ingen skal ta med seg Media Center, kan det låses fast med en Kensington sikkerhetslås.

Forutsetningen for en god utnyttelse er derfor at pc-en, arbeidsstasjonen eller en mindre tjenestemaskin har USB 2. Ytterligere tilkobling av andre enheter skjer tilsvarende ved USB eller Firewire. Media Center har to av hver.

Formål

En av hovedformålene er å lagre digital video eller digitale bilder. Mediacenter har derfor en universell kortleser som leser åtte forskjellige lagringskort. Disse omfatter Compact Flash I og II, Memory Stick, Memory Stick Pro, Microdrive, MMC (Multi Media Card), SD (Secure Digital) og Smart Media.

Det andre hovedformålet er å være beredskapsenhet. Data kan sikkerhetskopieres automatisk eller ved å trykke på en startknapp på kabinettet. Når sikkerhetskopieringen foregår lyser det i startknappen eller automatknappen.

Designen skjer i USA mens produksjonen skjer ved frabrikkene i Malaysia og Thailand. Målet er å holde prisen nede. Derfor har Western Digital kjøpt opp produsenten av platelagerhoder Read-Rite.

Prisen er derfor 399 dollar i USA (2,800 kroner). Hva prisen blir i Norge er ennå usikkert.

-- Vi kommer til å bruke EET og Ingram som distributører i Norge forklarer Gabriele Mayer, europeisk kanalsjef i Western Digital.