Søkeraset innen it-studier fortsetter

De første tallene for årets studiesøknader er offentliggjort. It-studier har totalt sett en nedgang på 3,5 prosent. Sammenlignet med toppåret 1998 er nedgangen formidabel.

Tallene fra Samordna Opptak viser at det i år er 1 895 primærsøkere til utdanningsområdet "Informasjonsteknologi og informatikk" mot 1 957 i fjor. Det betyr en nedgang på 3 prosent.

Hvis en tar ut alle it-studier fra utdanningsområdet "Teknologi, ingeniørfag og arkitektur", er det der 705 primærsøkere mot 737 i fjor. Tilsammen 2 600 primærsøkere til it-utdanning i år mot 2 694 i fjor. Med andre ord en nedgang på 3,5 prosent.

- Det må være et tankekors både for utdanningsinstitusjonene og for it-næringen at mens søkningen generelt til teknologistudier går opp med over 10 prosent, går den ned for it-området, sier Ulf Uttersrud ved Oslo Ingeniørhøyskole.

I mange år har han fulgt med på og dokumentert søkertallene til it-studier.

Bør bekymre bransjen

- Et lyspunkt er det imidlertid at søkningen til masterstudier i it ved NTNU har gått en del opp, sier Uttersrud.

Han mener også at det er endel flere momenter som bør bekymre både myndigheter og næringen.

- Vi vet at det vil være mange av søkerne som likevel ikke kommer til å starte på det it-studiet de har søkt på. I tillegg vil ganske mange, kanskje halvparten, av de som begynner, gi opp underveis. I tillegg vil de som nå starter sin utdanning bli ferdige først om tre til fem år.

Les også: Mangel på arbeidskraft? Hent it-svenskene

Få med deg: It-bransjen i ansettelsesrus