Soler seg i glansen

Soler seg i glansen

Sun Microsystems er det it-selskapet teknologistudenter helst vil jobbe i, selv om selskapet ikke har ansatt en eneste nyutdannet person de siste årene.
På Universum Graduates Topp 10-liste over de mest populære teknologiarbeidsplassene ligger Sun Microsystems best an blant it-leverandørene. Microsoft ligger hakk i hæl.

Totalt var 110 teknologi- og økonomibedrifter med i Norway Graduate Survey 2004. Den årlige undersøkelsen kartlegger studentenes preferanser omkring fremtidige arbeidsgivere og karrierer, med andre ord de bedriftene nyutdannede anser som sin drømmearbeidsgiver.

Det er liten bevegelse i toppen. Fremdeles troner Statoil og Telenor på toppen av listen, som de gjorde året før. Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) kommer på en god tredjeplass.

Blant de rene it-leverandørene er det Sun Microsystems som troner toppen på en sjetteplass.

-- Det er inspirerende å registrere at vi verdsettes så høyt av den ny it-generasjonen. Det lover godt for Suns fremtid at it-ungdommen har stor tro på oss, sier administrerende direktør Stein-Erik Skogeng i Sun Microsystems.

Han legger til at de er stolte av at de rangeres sammen med tunge navn som Statoil, Telenor, FFI og Norsk Hydro - og at de stadig klatrer på listen.

-- Vi kan godt stoppe der. Vi er et amerikansk selskap som skal jobbe i Norge. Som nordmann synes jeg der er fornuftig at de norske står som det fremste ønsket.

Skal gjøre mer

Sintef er en av de som falt på listen, fra tredje til syvendeplass. Kommunikasjonsansvarlig Anne Kathrine Slungård er ikke fornøyd med utviklingen.

-- I utgangspunktet synes vi at vi er bra ranket når vi er blant topp 10, men vi er ikke fornøyd med å droppe. Å være gjenkjent, hørt og sett, krever et jevnt og godt arbeid generelt sett, sier hun.

I år skal Sintef gjøre mer.

-- Undersøkelsen er en bekreftelse på at vi må gjøre noe mer på jevn basis enn før. Vi har vridd fokus for å bli mer synlige og tilstede. Det er viktig for Sintef å være blant de tre beste.

Er på jakt etter nyutdannede

Men amerikanske Sun soler seg i glansen av studentene.

-- Hva er logikken i at studentene i større grad ønsker seg til Sun når selskapet har vært preget av negative nyheter de siste årene?

-- Jeg tror det er to viktige ting. Nummer en er at vi har blitt mer og mer identifisert med det som er vårt, nemlig Java. Dessuten er det gjort mye på sentralt hold med å få frem Sun som en løsningsleverandør, sier Skogeng.

-- Kommer dere til å ansette noen nyutdannede i år?

-- Ja, vi er på jakt etter nye folk på skandinavisk nivå. Mye av den kunnskapen vi er på jakt etter går på tvers. Vi tror vi trenger endel nyutdannede. Vi har spisskompetansen, men vi trenger flere som kan implementere vår teknologi, og da trenger vi unge sultne folk.

Ansetter få

Skogeng bekrefter at selskapet ikke ansatte noen nyutdannede verken i fjor eller året før.

-- Hva slags betydning har det at studentene rangerer Sun såvidt høyt - og hva tror du er årsaken til det?

-- Det har veldig stor betydning. Sun har utdanningsmarkedet, det har alltid stått Sun nært. Vi har aldri glemt dem og de jobber med oss. Det er fremtiden. For Sun betyr dette enormt mye.

Skoeng forteller at trenden er den samme flere andre steder i verden.

-- Det var analytikerne som mistet troen på Sun, ikke studentene, fastslår han.