Sølv og sort på HPs nye kamerakolleksjon

Sølv og sort på HPs nye kamerakolleksjon

Tre nye kameraer følger i fotsporene til Hewlett-Packards lommekamera R707. Ikke alle er lekre, men prisen er rålekker.
-- 60 prosent av norske forbrukere har tilgang til et digitalt kamera. HP har en andel på 12 prosent og er med det på tredjeplass i markedet, fremhever Amund Hamre, produktsjef i Hewlett-Packard.

Markert seg

Hewlett-Packard (HP) har markert seg bedre på digitale lommekameraer siden de lanserte R707 i vinter. Dette kameraet har solgt godt gjennom elektronikkjedene som eksempelvis Expert.

De nye kameraene utfyller tilbudet. To av dem, M307 og M407, er enkle. R507 er et litt mindre avansert kamera enn R707.

-- R507 er 30 prosent mindre og betydelig slankere enn R707. Det benytter teleobjektiv fra Pentax, forklarer Amund Hamre.

M307 og M407 er typiske bokskameraer, avlange med aluminium front og sort plastikk kamerahus. Et enkelt objektiv benyttes for å holde prisene nede.

-- Volumet av digitale lommekameraer må ha en pris på under 3.000 kroner. Design er viktig, hevder Amund Hamre.

For R-serien har Hewlett-Packard sine ord om design i behold, M-serien derimot, minner mer om gamle dagers Kodak Instamatic.

Under 2.000

Hva M-serien har, er en fristende pris. 1.690 kroner for et kamera med 3,2 millioner punkter er sannsynligvis en ny nedre grense.

M407 med 4,1 millioner punkters bilder kommer på 1.990 kroner. Dette er priser hvor enkelte vil kjøpe disse inn til sine barn eller som reserve, som glemmes igjen på hytta.

R-serien er noe dyrere. R507 kommer til å koste 2.800 kroner. Toppmodellen R707 koster i øyeblikket 3.500 kroner.

-- Våre tidligere kameraer selges ikke lenger aktivt. Det er M og R som gjelder nå, sier Benedicte Christensen, ansvarlig for markedskommunikasjon i Hewlett-Packard.

På et senere tidspunkt vil nok HP komme med nye kameraer til erstatning for de som ikke lenger selges. Nevnes kan 735 og 850.

HP benytter mye datateknologi i R-serien. Eksempel er programvare for fjerning av røde øyne. Dette skyldes at blitsen er for nær objektivet.

-- Vi har innført HP Real Life Technology. Digitale kameraer er datamaskiner med objektiv, sier Amund Hamre.

Tilpasses lyset

Fjerning av røde øyne er ikke det eneste. Tilpasning til lysforholdene et annet. HP kaller det Adaptive Lightning. Ved å bruke algoritmer fjerner kameraet mørk forgrunn på motlysbilder. Ved lav reduksjonsgrad blir bildet riktigst. Ved høy reduksjon kommer forgrunnen tydelig frem, men bakgrunnen blir påvirket av støy.

Det finnes også en funksjon som lar brukeren lage panorama-bilder ved å sette sammen inntil fem bilder. Programvare sørger for å skjøte sammen enkeltbildene.

-- Alle har en tendens til å miste veiledningen etter at de har studert den. Derfor har vi menyer med hjelpemenyer for hver funksjon. Det synes jeg er fantastisk, understreker Amund Hamre.

Dessverre er teksten på engelsk. Det kan bli noe vanskelig for forbrukere siden det benyttes fotofaglige uttrykk. Selv et begrep som hvitballanse er ukjent for de fleste.