Som en gressklipper i øret

Som en gressklipper i øret

Mp3-spillere med små ørepropper kan skade hørselen. Bare bruk dem en halv time hver dag, mener en forsker.

De små øreproppene som leveres ved mange typer musikkspillere, som for eksempel Apples Ipod, kan være skadelig for hørselen, advarer den amerikanske professoren Dean Garstecki.

 

- Ingen vet nøyaktig på hvilket nivå de fleste brukere spiller musikk, men vi vet at unge mennesker liker det høyt og sjelden bryr seg om faren for nedsatt hørsel, sier Garstecki.

 

Ifølge professoren er det mye bedre å bruke heldekkende hodetelefoner enn propper som går inn i øret. Proppene plasseres rett i øret og lyden fra den kan være like høy en gressklipper

 

I tillegg har ørepropper ofte dårlig design, som gjør at de sitter feil i øret. det fører til at folk skrer opp volumet ekstra for å få samme effekt.

 

Bare en halvtime hver dag

 

Ifølge Garstecki er særlig Ipod-brukere utsatt. Ikke fordi Ipod-en er dårligere, men fordi Ipod-brukere ofte er entusiastiske musikk-elskere som har stor kapasitet og lang batteritid på Ipod-en sin. Det medfører ekstra lytting med ekstra skader.

 

Garstecki mener at man bør holde seg til en 60/30-regel. Aldri bruk musikkspilleren mer enn 30 minutter per dag, og aldri skru volumet over 60 prosent av maksimum.

 

Har man en vanlig øredekkende hodetelefon, synes Garstecki at 60 minutter musikk per dag er forsvarlig.

 

Apple har lagt inn en begrensing på volum i Ipod, men det finnes programvare som kan fjerne den.