Sony kutter ut plasma-tver

Sony Norge bekrefter at selskapet slutter med plasma-TVer. LCD har vunnet krigen, i hvert fall i Sonys verden.

Ifølge redaktøren i Digital World, Gisle Orlund, er trykket i flatskjermmarkedet nå så voldsomt at flere skjermprodusenter sliter med leveringsproblemer på plasmapaneler.

 

Sony Norge bekrefter nå at de trekker pluggen på plasma. Eneste plasma-tv som er å finne i sortimentet er 50 tommeren Sony KE-W50A10E. Om ikke lenge blir også denne borte.

 

Bevist strategivalg

 

Skyldes denne avgjørelsen mangel på plasmapaneler?

 

- At vi nå kutter ut denne teknologien er en helt bevist strategi. Det er ingen dramatikk i dette, sier produktsjef Kjell Ove Marinborg i Sony Norge sier til Computerworld.no.

 

Marinborg avviser både leveringsproblemer eller at det har vært andre problemer knyttet til plasmaproduksjonen.

 

- Sony anser nå LCD som den ledende skjermteknologien. Dette gjelder for skjermer over 40 tommer, slik at vi nå har valgt å ta skrittet helt ut og utelukkende konsentrere oss om LCD.

 

Marinborg forklarer at Sony nå bygger om eksisterende produksjonslinjer for plasma-tver i Barcelona, slik at også disse kan benyttes til å sette sammen lcd-tver.

Enklere å produsere

 

- Det er mange fordeler med LCD. Problemet med plasma er at teknologien baseres på en komplisert glasstruktur som er vanskelig å produsere, sier Marinborg. Det også slik at ingen produserer plasmaskjermer under 37-tommer.

 

Marinborg mener ny teknologi har gitt lcd-tver et bedre fargespekter enn tidligere, og er dermed overbevist om at dette vil bli den foretrukne teknologien tiden fremover.

 

- Vi er ikke alene om å ta denne beslutningen. Andre produsenter har gjort det samme, sier Marinborg uten at han ønsker å nevne noen konkrete eksempler.

 

Sony regner med at det europeiske lcd-salget vil doble seg i løpet av 2006.

 

Ikke enighet

Ikke alle er enige. Pioneer satser utelukkende på plasma-teknologi og produserer i motsetning til Sony sine egne paneler. De er langt fra enig i Sonys oppfatning.

 

- Plasma er rett og slett overlegen LCD når man beveger seg opp i størrelse. Teknologien vil fortsatt dominere i det øverste segmentet, sier produktssjef Finn Urianstad til Computerworld.no.

 

Hva med at det ikke er mulig å produsere plasma-tver i små størrelser?

 

- Det er ikke spesielt interessant for oss å lage plasmaskjermer som er mindre enn 37-tommer. Det er nettopp størrelsen som er viktig for de fleste kundene når de skal skaffe seg HDTV. Gjennomsnittstørrelsen beveger seg stadig oppover.

 

- Folk vil gjerne ha så stor tv som mulig. Vi opplever faktisk stor etterspørsel etter modeller på 50 tommer, avslutter Urianstad.  

 

Les også: LCD-boom i 2006.

 

Les også denne testen: Skaff deg en god lcd-tv.