Sony Vaio: Et skuffende møte

Sony Vaio: Et skuffende møte

TEST: Vaio VGN-FE41S S er en gjennomgående dårlig pc til høy pris.

For første gang er Sony representert i en norsk pc-test med sin Vaio serie. Årsaken til at vi ikke har testet maskinene før er at Sony ikke selger maskinene i Norge. Nettbutikken Netshop har imidlertid selv sørget for å importere pc-serien til landet.

Det betyr at maskinene selges med nordisk tastatur og norsk versjon av Windows. Det er Netshop selv som håndterer garanti og brukerstøtte, ikke Sony.

LES OGSÅ: Vaio-bonanza hos NetShop

Sony Vaio er for dyr siden den har vesentlige mangler i forhold til konkurrerende maskiner.

Mangelfull

Vaio-modellen vi fikk tilsendt var av flere årsaker ikke helt ideell for testen. For det første er den ikke basert på nyeste versjon av Centrino-plattformen (Santa Rosa), men det tidligere 945PM-brikkesettet. Den har videre en relativt tregt prosessor sett opp i mot andre pc-er vi har testet i denne prisklassen. Prosessoren som benyttes er Core 2 Duo T5500 (1,66GHz/1MB pr. kjerne). Maskinen mangler også støtte for Gigabit Ethernet og kan det er ikke mulighet for mer enn 2 GB minne.

PC-en ble levert med Home Premium-varianten av Windows Vista. Bredformatskjermen på 15,4 tommer har oppløsning på 1280 x 800, hvilket vi synes blir lite for en såpass stor skjerm. Skjermen er blank og gir dermed en del gjenskinn, men samtidig framstår fargene som noe bedre. Hvorvidt man liker denne typen skjerm kan bli en smakssak.

Grafikkontrolleren er heller ikke av nyeste dato, men en GeForce Go 7600 fra Nvidia og 128 MB grafikkminne er en langt bedre løsning en de maskinene som baserer seg på en løsning som er integrert i brikkesettet. .

LES OGSÅ: Kjøpeguide for bærbar pc

Tilkoblinger og ekspansjon

Sony er tradisjonelt gode når det gjelder design og Vaio-modellen er intet unntak med sine rene, slanke linjer. Imidlertid er det slik at den tar seg bedre ut på bilder enn i virkeligheten, da plastfølelsen gjør seg gjeldene

Sony har samlet en rekke kontakter på høyre side av pc-en, blant annet usb, firewire, s-video, skjermkontakt, pc-kort og minnekortleser. Den har både plass til PC Card og Exspresscard/34. Den integrerte minnekortleseren støtter kun Sonys eget format, Memorystick, direkte, men det følger med en adapter for MMC, SD og xD.

Øverst på skjermen finner man integrert webkamera (vga-oppløsning) og mikrofon.

Ytelse og batterilevetid

Den generelle systemytelsen til Sony-maskinen er et sørgelig kapittel. I MobileMark2007 fikk vi en score på beskjedne 89 poeng, som er kun halvparten av gjennomsnittet i testen. 3D-ytelse og batterilevetid er heldigvis bedre, men ingenting som overbeviser oss om at denne pc-en er verd den høye prisen.

LES OGSÅ: Thinkpad R61: Utholdende arbeidsjern

Ytelsesdetaljer

Som man ser ut i fra tallene er applikasjonsytelsen for Sony elendig. Batteriytelsen ved både applikasjonsbruk og dvd-avspilling er imidlertid relativt bra sammenlignet med de andre masknene, som befinner seg i prissegmentet 10 - 15 000 kroner.

Ser man ytelsen mer individuelt er maskinen jevnt over svakere enn de fleste konkurentene, selv om det i første rekke er prosessorytelsen som skiller seg ut negativt.

I 3DMark 2006 ser vi at tallene for Sony Vaio er bedre enn mange maskiner som leveres med grafikkprosessor integrert i brikkesettet. Merk deg at den ene testen kun er basert på systemprosessoren, mens den andre er for grafikkprosessoren.

Modellen fra HP som vi har som referanse har imidlertid langt bedre 3D-ytelse siden den har en kraftigere ATI Mobility Radeon 2600-grafikkprosessor.

For mye programvare

Maskinen leveres med svært mye programvare. For det meste finner vi en haug småprogrammer fra Sony, inkludert WinDVD for dvd-avspilling, samt SonicStage Mastering Studio 2.3, SonicStageCP 4.2 og DVgate Plus 2.3 for lyd og videobehandling.

Du får også med prøveversjon av Microsoft Office 2003 og Norton Internet Security 2007 samt fullversjoner av Adobe Photoshop Elements for bildebehandling og Premiere Elements for videoredigering. Dog er ikke dette de nyeste versjonene.

Hvis man ønsker å rense maskinen for en del av programvaren som ligger installert i utgangspunktet er det ingen rask jobb. En ting er antallet applikasjoner, men Sony har laget enkelte programmer slik at det er flere programmer som må avinstalleres for å bli kvitt et enkelt program. Godt mulig at det er noen som har brukt for en del av de applikasjonene Sony ellers legger med, men man burde heller ha fått spørsmål om de skulle installeres ved oppsett av maskinen.

Pc-en har en god styreplate med mulighet for enkelt vertikal- og horisontal scrolling. Det er ikke styrepinne, men for de fleste er nok ikke dette noe savn. Styreplaten kan enkelt deaktiveres. For enkelte kan dette være en fordel hvis de ved uhell har lett for å komme borti styreplaten i situasjoner med tekstbehandling eller spilling der man uansett bruker ekstern mus.

Størrelsen på pc-en er cirka 27,5 x 36,5 x 2,6 cm (dybde x bredde x høyde). Vekten er 3 kilo, hvilket er relativt normalt for en maskin med 15,4-tommers skjerm og lignende spesifikasjoner ellers.

Konklusjon

Konklusjonen for Sony Vaio er relativt enkel å skrive. Bildet av en stilig, slank og kul pc brister kraftig når ytelse og utstyrsnivå er såpass dårlig som i dette tilfellet. Vi ble faktisk sjokkert når vi fikk høre at prisen var hele 13 500 kroner. Det finnes garantert Vaio-modeller å få tak i som er et godt kjøp, men vi kan ikke anbafale VGN-FE41s til våre lesere.

Sony Vaio

VGN-FE41S

Pris: Ca. kr 13 500 inkl. mva.
Internett: www.sony.com
Leverandør: www.netshop.no

Pluss: Ingenting spesielt.

Minus: Svak prosessor. Ikke Gigabit Ethernet. Ikke 802.11n. For dyr.

Spesifikasjoner

- Prosessor: Intel Core 2 Duo T5500 - Klokkefrekvens: 2 x 1,67 GHz
/ 667MHz FSB / 2MB L2
- Minne (testet/max): 2 GB PC5300 DDR2 / 2 GB
- Brikkesett: GM945
- Grafikk: Nvidia GeForce Go 7600
- Grafikkminne: 128 MB
- Harddisk: 160 GB, 5400 o/min.
- Optisk: Dvd-brenner

Skjerm:
- Skjermstørrelse: 15,4 "
- Oppløsning: 1280 x 800
- Skjermoverflate: Blank

Sikkerhet:
- TPM: Nei
- Fingerskanner: Nei

Kommunikasjon:
- Wlan: 802.11a/b/g
- Bluetooth: 2.0+EDR
- Ethernet: 10/100 Mbps
- Modem: Ja.
- UMTS/HSDPA: Nei/Nei
- IR: Nei

Tilkoblinger:
- Usb: 3 stk USB 2.0
- Firewire: 1 stk 4-pin FW400- Hodetelefon: Ja
- Digital lyd: Ja
- VGA: Ja
- DVI: Nei
- HDMI: Nei
- S-video: Ja
- Serieport: Nei
- Parallellport: Nei

Kortplasser:
- ExpressCard/34
- Flerformats minnekortleser