Søppel-snylterne skal tas

Søppel-snylterne skal tas

Det skal bli umulig for norske it-selskaper å lure seg unna returselskapene. Et nytt register skal avdekke gratispassasjerer som unndrar seg 40 millioner kroner årlig.

Et nytt EU-direktiv skjerper forskriften om elektrisk- og elektronisk avfall og trer i kraft 1. juli i år. Før kunne man snike seg unna med å si at man hadde et eget system for innsamling eller at man ikke genererte avfall. Før trengte du ikke å være medlem i et sertifisert returselskap. Det må du nå.

 

I forbindelse med dette opprettes et nytt register som alle aktørene må forholde seg til. EE-registeret skal samle inn og systimatisere data over hvilke importører og produsenter av EE-produkter som finnes og hva de importerer, produserer og eksporterer.

 

Registeret vil sammenligne sine med Toll- og avgiftsdirektoratets oversikt over all import til Norge. Hvis registeret oppdager bedrifter i it- eller elektronikkbransjen som ikke har en godkjent returordning, blir dette rapportert til Statens forurensingstilsyn som da skal sette i gang tiltak.

 

Kraftige bøter 

 

Tidligere har flere blitt politianmeldte og Økokrim har skrevet ut forelegg på opp i mot en million kroner.

 

- Nå er det ingen bønn lenger. Hvis noen blir tatt for å ikke være tilknyttet et returselskap vil de virkelig få en smekk over fingeren, sier Guro Kjørvik Husby, markeds- og informasjonssjef i Elretur, det største norske returselskapet.

 

Det antas at det finnes 12.000 bedrifter i Norge som driver med import eller produksjon av elektronisk eller elektrisk utstyr. 700 er tilknyttet Elretur. Det finnes flere andre returselskaper i markedet, men mørketallene er store. Et stort antall bryr seg ikke om innsamlingskravene og gir blaffen i forskriften. SFT har beregnet at det skulle ha vært betalt inn minst 40 millioner kroner mer i miljøavgifter enn det som faktisk kommer inn.

 

Ingen bønn

 

- Det er veldig mange som ikke er med i en returordning, og det er ofte mindre selskaper som ikke importerer mye. Men nå må de, sier Kjørvik Husby.

 

Det er derfor sannsynlig at både Elretur og de andre returselskapene må regne med en stor tilgang av nye medlemmer til sommeren.

 

EE-registeret opprettes i regi av SFT, og tilsynet innrømmer at jakten på unnasluntrerne vil ta tid.

 

- Det er vanskelig å si hvor lang tid det vil ta før vi får oversikt over alle som er gratispassasjerer. Men vi får et godt verktøy til å komme i gang, det er det viktigste, sier seksjonssjef Kari Aa i SFT.

Les også:
Et tårn it-skrot
Sandkassestrid om pc-dumping
HP stolt av resirkulering